Podnikatelé mohou žádat o kompenzační bonus. Musí si ale pohlídat podmínky žádosti

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
ceske bankovky
Zdroj: ZhakYaroslav / Shutterstock.com

Nový kompenzační bonus již začala vyplácet Finanční správa České republiky. Podnikatelé mohu prozatím požádat až o 40 tisíc v rámci období od 22. listopadu do 31. prosince loňského roku. Informoval o tom Tomáš Weiss, vedoucí oddělení Komunikace s médii ministerstva financí České republiky v tiskové zprávě.

 

Žádat mohou OSVČ, společníci s.r.o. nebo pracovníci na dohodu. Musejí ale splnit podmínku, že v důsledku covidových opatření přišli minimálně o 30 % svých tržeb oproti předchozímu období. Takovým obdobím se myslí tři měsíce po sobě jdoucí, od 1. června do 31. října.

Žádost o kompenzační bonus šla stáhnout už v prosinci, jak upozornil server Podnikatel.cz, s jejím podáním měli podnikatelé počkat právě až na tento měsíc, kdy finanční správa může podle zákona žádosti vyhodnocovat.

Bonus můžete kombinovat s dotačními programy

Podnikatelé mohou žádat o 1000 korun denně, pracovníci na dohodu o polovinu méně. Kompenzační bonus je možné kombinovat s dotačními programy, které vypsalo například ministerstvo průmyslu a obchodu nebo další. Je to díky pozměňovacímu návrhu, který se projednával ve Sněmovně.

„Obecně musí platit princip, že když stát omezí nebo zakáže nějaké podnikání, tak musí kompenzovat ztráty, které z jeho rozhodnutí těmto podnikatelům vznikají. Nový zákon o kompenzačním bonusu jsme ve Sněmovně prostřednictvím pozměňovacích návrhů upravili především tak, abychom odstranili zákaz souběhu s ostatními covidovými programy,“ řekl ministr financí Zbyněk Stanjura.

O bonus lze zažádat klasickým způsobem, nebo se podívat na online žádost na internetu. Podat žádost mohou podnikatelé také e-mailem nebo datovou schránkou.

Podnikatelé kompenzační bonus využívají

Kompenzační bonus má pomoci podnikatelům, ať malým, nebo velkým, se ztrátami, se kterými se musejí potýkat kvůli koronavirové pandemii.

„Určitě si budu žádost o kompenzační bonus podávat. Jako někdo, kdo podniká v kulturní oblasti, mi ani nic jiného nezbývá,“ řekla Přehledně24 podnikatelka z Dolních Břežan, která si nepřála uvádět celé jméno.

„Kadeřnické a kosmetické služby byly dosti omezeny, takže uvažuji, že si žádost také podám. Na výdělku se to bohužel projevilo,“ odpověděla na otázku Přehledně24 kadeřnice, která provozuje salon na Vysočině.

Na bonus budou mít nárok také společníci menších firem nebo OSVČ, kteří jsou v karanténě nebo izolaci. Musejí se ale připravit pouze na poloviční částku, tj. 500 korun denně. Bonus nově dostanou také ti, kteří si neplatili nemocenské pojištění. O bonus mohou zažádat společníci, kteří mají podíl na tzv. kmenovém listu.

Je to cenný papír, který vydává právě společnost s ručením omezeným. Finanční správa přijala od začátku pandemie na jaře 2020 již 2,7 milionu žádostí a vyplatila kompenzace v hodnotě 44 miliard korun. Poslední žádosti správa přijala 2. srpna, a bylo to za květnové období.

Zdroj: Ministerstvo financí ČR, Přehledně24

Autor: Raina Tomanová



Související články