Provozovatelé sjezdovek čekají největší nával. Na rozdíl od minulého roku si nemohou na zájem stěžovat

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
lyzovani
Zdroj: Shutterstock

Vánoční svátky jsou pro mnoho lidí časem, kdy vyrážejí na hory. Tisíce lyžařů i letos zaplavily během posledních dnů svahy. Přestože podle předpovědí počasí byla čekána spíše obleva, na Štědrý den většina areálů hlásila vynikající podmínky a stejně by tomu mělo být i nadále.

Podle idnes.cz je hlavním vrcholem sezóny obvykle období po Vánocích a kolem Nového roku, hlavní nápor tak střediska očekávají v příštím týdnu. Mnoho lyžařů si navíc letos chce vynahradit i to, že loni mohli lyžovat pouze jediný týden a pak byly sjezdovky kvůli koronaviru uzavřeny.

Ani letos si ale nemůže lyžování užít jen tak každý. Návštěvníci se musí prokázat očkováním, nebo proděláním nemoci covid-19. Mladí lyžaři ve věku od 12 do 18 let si mohou udělat ve střediscích PCR test a v případě jeho negativního výsledku mají možnost na sjezdovku vstoupit.

Spokojení provozovatelé

Zatímco loni bylo pro většinu provozovatelů nařízení problémem a společnosti se potýkaly s finančními nesnázemi, letos si nemohou zájem Čechů vynachválit. „Návštěva je úměrná tomuto datu a lidí přibývá,“ řekl v neděli Pavel Bažant ze společnosti Ski Bižu. Ta provozuje tři největší střediska Jizerských hor.

Největší zájem prozatím projevili lidé v Libereckém kraji. O víkendu ale byla plná také magistrála pro běžkaře v Jizerských horách a velký úspěch měla i lyžařská střediska na jihu Čech. Již dříve střediska zasněžovala a na velký počet návštěvníků tak byla připravena.

„Obleva se trochu na sjezdovkách projevila, na Štědrý den jsme měli provoz zkrácený do 13:00, přišlo asi 300 lidí,“ řekl za areál Zadov Petr Vondraš. Na Lipně se pak jen v neděli objevilo asi 600 lyžařů. A podle všeho budou návaly jenom stoupat.

Excelentní podmínky

Zájem lidí je obrovský a centra se těší z toho, že i podmínky jsou ideální. Možná tak totiž některá z nich vyrovnají loňské ztráty. „Podmínky jsou ideální, sníh je přimrzlý, stopy jsou urolbované,“ řekl dispečer jesenické horské služby Jiří Hejtmánek.

Jeho slova doplnil i provozovatel střediska na Červenohorském sedle Martin Dubský: „Podmínky jsou excelentní. Máme čerstvý sníh, do toho jsme zasněžili, lyžujeme na severních i jižních svazích. Návštěvnost přes svátky byla průměrná či slabší, v neděli bylo více lidí, nápor teprve očekáváme.“

Pokud se i vy letos chystáte si zalyžovat, využijte vhodných podmínek i situace, dokud je možnost. Ačkoli jsou nařízení stále velmi přísná, zdá se, že většina omezení se již dá alespoň s očkováním překonat, a jásají tak nejen provozovatelé center, ale především sami lyžaři.

Zdroj: idnes.cz

Autor: Šárka Cvrkalová



Související články