Úspory domácností se snížily. Vyplynulo to z výzkumu agentury STEM/MARK

od Soňa Jiroutová
2 minuty čtení
Uspory
Zdroj: lovelyday12 / Shutterstock.com

Zvyšující se míra inflace ovlivňuje úspory českých domácností. Zatímco někteří zaměstnavatelé na situaci zareagovali a domácnostem se tak zvedl příjem, více než polovina domácností má příjmy stejné. Dochází tak ke snižování úspor českých domácností, což ukázal výzkum agentury STEM/MARK vypracovaný pro společnost Home Credit.

Inflace je definována jako nárůst všeobecné cenové hladiny zboží a služeb v ekonomice a probíhá v určitém časovém období. Dle dat Českého statistického úřadu činila v prosinci míra inflace 15,2 %.

O zvýšení platu si řeklo jen 23 procent dotázaných

Redakci Přehledně24 společnost Omnimedia zaslala průzkum agentury STEM/MARK pro společnost Home Credit.

Z tiskové zprávy vyplývá, že 39 % dotázaných zaznamenalo růst příjmů, zatímco polovině českých domácností zůstaly příjmy nezměněny. Dalších 8 % dotázaných naopak uvedlo, že se jejich příjmy snížily.

„Necelé dvě třetiny dotázaných uvedly, že jejich příjmy vzrostly do výše 5 000 Kč, růst od 5 do 10 000 Kč uvedlo 23 % respondentů a nad 10 000 Kč se zvedly příjmy u 15 % dotázaných. Nejvíce rostly platy ve věkové skupině 45 až 64 let,“ uvádí zpráva.

Ze zprávy dále vyplývá, že pouze 23 % dotázaných si požádalo o zvýšení platu v souvislosti s nepříznivou ekonomickou situací. Další skupinou o velikosti 21,5 % jsou lidé, kterým zaměstnavatel přidal sám. Zbylých 36 % si o zvýšení platu nepožádalo.

Úspory domácností klesají

V souvislosti s rostoucí inflací a nezvyšujícími se příjmy dochází ke zkracování úspor domácností. Tato situace následně může vést k neschopnosti lidí splácet závazky a ke zvyšování zadluženosti.

Miroslav Zborovský, ombudsman klientů Home Credit, radí snížit měsíční poplatky na minimální úroveň, což je jedním z řešení nepříznivé finanční situace. Také doporučuje konsolidaci neboli spojení více úvěrů do jednoho.

Že je situace v domácnostech alarmující, ukazuje i zmíněný výzkum, dle kterého 36 % dotázaných uvedlo, že se jim daří držet úspory na stejné úrovni. Dalších 33 % zaznamenalo snížení úspor a celých 17 % již žádné úspory nemá.

„Snížení úspor, nebo dokonce pokles na nulu má podle většiny dotázaných jasnou příčinu. V současnosti se jedná především o zvyšování cen za zboží, služby a energie, což v průzkumu uvedlo 88 % dotázaných,“ dodává v tiskové zprávě Jaroslav Ondrušek, expert marketingového výzkumu společnosti Home Credit.

Pro upřesnění ještě dodáme, že průzkum byl prováděn na reprezentativním vzorku 506 respondentů ve věku 18 až 64 let. Sběr dat probíhal ve dnech 12. až 17. října 2022.

Češi šětří, kde se dá

Nejen STEM/MARK se zaměřil na dopad inflace na české domácnosti. Data průzkumu stravovacích návyků FOOD také ukazují, že Češi začali šetřit.

Domácnosti dle těchto dat začaly kupovat levnější potraviny a šetří například i tím, že méně navštěvují restaurace.

Za neřešení situace tepe vládu nejen opozice, ale například i Miroslav Kalousek, který na svém twitteru dlouhodobě kritizuje některé vládní kroky.

Vláda prozatím vydala ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí například doporučení, kde se dá v domácnosti ušetřit. V rámci kampaně Zkrotíme energie radí lidem, jak ušetřit. Součástí doporučení je třeba snížení teploty v domácnostech či sprchování namísto napuštěné vany.

„Je pravda, že si nyní dvakrát rozmýšlím, zda si doma přitopit nebo zda si koupit kvalitní maso z farmy. Šetříme, kde se dá,“ řekla pro Přehledně24 maminka dvou dětí z Prahy.

„Nedávno jsem byla dětem koupit ovoce. Za maliny, jahody a hroznové víno jsem nechala v obchodě 270 korun. Bylo mi trapné ovoce nechat u prodejce, ale za tuto cenu jsem mohla mít maso na sobotní oběd. Nikdy by mě nenapadlo, že budu muset takto přepočítávat, když máme s manželem dva hezké platy,“ souhlasí s ní další maminka.

Zdroj: Přehledně 24, Omnimedia, CZSO, Twitter

Autor: Soňa Jiroutová



Související články