Vláda přišla s revoluční změnou. Firmy by mohly začít platit daně v eurech

od Markéta Krejčí
2 minuty čtení
Stanjura Zbynek
Zdroj: Profimedia

Vláda Petra Fialy chystá novinku v oblasti účetnictví a daní. Chce totiž umožnit firmám, aby si mohly vybrat, zda budou evidovat daně v českých korunách nebo v eurech. O novince informoval v neděli ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v pořadu Otázky Václava Moravce.

O možnosti daňové evidence vedené v eurech uvažovala současná vláda už delší dobu. Je o tom zmínka také v jejím programovém prohlášení. Přesný termín, kdy má tato novinka přejít do praxe, ale prozatím stanoven nebyl.

Vhodný kompromis

„Budeme mít jednu ekonomiku a podle typu podniku, jestli je exportér, nebo ne, bude mít šanci využít nástroj, který je pro jeho konkrétní podnikání lepší,“ řekl Stanjura v pořadu České televize.

Podle ministra financí je to krok ke kompromisu mezi odpůrci eura a jeho zastánci. „Není to tolik, co chtějí zastánci eura. Zase fundamentální odpůrci nás za to kritizují. Přijde mi to jako dobrý nástroj,“ dodal.

Odborníci jsou pro

Toto rozhodnutí kvitují i odborníci. Firmy by si tak mohly snížit náklady, a pokud by se navíc Česká republika někdy rozhodla přijmout euro, tento krok by celý proces značně zjednodušil.

Podle Heleny Horské, hlavní ekonomky Raiffeisenbank, se jedná o originální a demokratický krok, který by mohl pomoci snížit transakční náklady. Právě ty komplikují život především velkým tuzemským společnostem.

„Pro exportéry, kteří inkasují většinu tržeb v eurech to představuje výraznou úlevu, ačkoliv bez zásahu do účetních systémů jak na straně plátců, tak i státu to nepůjde. Zatímco tyto náklady budou vesměs jednorázové, výnosy pro společnost budou naopak trvalé. Jen bankám a směnárenským společnostem se sníží tržby, popřípadě zisk,“ uvedla Horská pro Přehledně24.

Karel Smetana, zaměstnanec mzdové kanceláře SM-DATA, však celou věc nevidí jen v pozitivním světle.

„Pro část podniků může být možnost vedení účetnictví a daňové evidence v eurech výhodou. Ale jen pro ty, kteří realizují dostatečné tržby v eurech, tedy více jak 60 % objemu svých celkových tržeb. Tyto podniky totiž mají pak i své dodavatelské smlouvy sjednány v eurech.“

„Umožnění této výhody by však znamenalo poměrně rozsáhlou novelizaci téměř všech ekonomických zákonů. Zákon o účetnictví, zákon o daních z příjmu a zákon o DPH jsou jen ty nejdůležitější. Museli by se přizpůsobit i všichni výrobci ekonomických a účetních softwarů. Tyto procesy vidím jako časově velmi náročné, a tak leden 2024, jako start této změny, považuji spíše za velice optimistický termín,“ podotkl pro Přehledně24 Smetana.

Vstup do eurozóny se nás zatím netýká

Odpůrci zavedení eura jako nové měny v České republice upozorňují, že existují mnohá nebezpečí, která plynou ze ztráty nezávislé měnové politiky České národní banky (ČNB), která hraje značnou roli při stabilizaci kurzu české koruny.

O vstupu do eurozóny ovšem nerozhoduje jen vláda. Je také potřeba, aby daná země splňovala podmínky, které jsou k tomuto kroku nutné.

Česká republika, stejně jako zbytek unijních zemí, se zavázala, že se bude snažit o to, aby tyto podmínky co nejdříve splnila. Žádné závazné datum však dáno není.

Aby byla země do eurozóny přijata a mohla platit eurem, musí splnit kritéria kurzové stability stanovená v Evropském mechanismu směnných kurzů II (ERMII), a to po dobu minimálně dvou let. Uvádí to na svých webových stránkách ČNB.

Zdroj: Česká televize, ČNB, ČTK, Přehledně24

Autor: Markéta Mladá



Související články