Výroba masa v Česku stoupá. Loni byla nejvyšší za posledních 10 let

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
prase
Zdroj: Shutterstock

Celkově o 2,6 procenta stoupla loni v České republice výroba masa. S číslem 466.856 tun masa překonaly výsledky veškerá očekávání, vyšší byla výroba naposledy v roce 2011. Drůbežího a hovězího masa se vyrobilo přibližně stejně jako předchozí roky, výrazně ale stouplo číslo u masa vepřového.

Český statistický úřad zveřejnil informace, ze kterých vyplývá, že se mírně zvedly ceny zemědělských výrobků jatečních zvířat. Týká se to především skotu a kuřat, zatímco u prasat byly výrazně pod úrovní roku 2020, klesly zhruba o 16 procent. Klesl také nákup mléka, a to celkově o 2 procenta, výkupní cena pak stoupla o 4,7 procent.

„Výroba masa nepřetržitě roste již čtvrtým rokem. V roce 2021 se zvýšila o 2,6 procenta, z toho nejvíce vzrostla výroba drůbežího masa následovaná masem vepřovým. Hovězího se vyrobilo stejně jako v roce 2020,“ říká podle ČTK ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

„Jatečná zvířata ze zemědělských podniků byla v minulém roce také ve větší míře vyvezena do zahraničí, zejména hovězí dobytek,“ dodává. Nejvíce stoupla právě výroba vepřového masa, která představuje největší podíl, a to skoro až poloviční.

Přebytek masa na českém trhu

Jelikož dochází k velké produkci masa, je ho také poměrně velký nadbytek. I ceny masa se tak drží relativně nízko. „V důsledku dlouhodobého přebytku vepřového masa na evropském trhu se ceny jatečných prasat drží pod hranicí 30 Kč/kg živé hmotnosti už 18 měsíců v řadě,“ říká pro ČTK Markéta Fiedlerová z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

Živá prasata se podle informací úřadu stále méně dovážejí, a naopak více vyvážejí. Dovoz se loni snížil o 3,5 procenta, naopak vývoz vzrostl o 4,6 procenta. Co se týče přímo vepřového masa, dovoz se zvýšil o 4,2 procenta, stejně tak ale i vývoz o 6,1 procenta.

Daří se i ekofarmě

Pro Přehledně24 situaci okomentoval i Jan Bošina z Ekofarmy Bošina, farmář s vlastními jatky a zpracováním a prodejem masa a masných výrobků. „My máme prodej masa a masných výrobků přímo na farmě. Prodáváme pouze naše maso, a tak je prodej spíše závislý na tom, co jsme schopni vyrobit. To je omezené velikostí naší farmy. Například vepřového masa, které máme výhradně z plemene Mangalice, bychom prodali mnohem více,“ říká.

„Samozřejmě se snažíme naší produkci zvyšovat, abychom naše zákazníky uspokojili. Během doby covidové jsme měli spíše více zákazníků. Bylo to dáno zavřením hranic, a tak více lidí jezdilo po Čechách. Naše farma je nedaleko Adršpachu a v letních měsících nabízíme i občerstvení z našich produktů, čehož mnoho turistů využilo. Nyní se situace vrací zpět. Abychom si zákazníky udrželi, snažíme se dělat doprovodné akce typu Farmářských slavností apod,“ doplnil.

Ostatní masa se drží na podobných hranicích jako před rokem

Zatímco u vepřového masa zaznamenali odborníci poměrně velké změny, s jinými druhy to není tak vážné. Výroba drůbežího masa stoupla o něco málo přes 3 procenta. Mezistátně se s nimi podle informací obchodovalo o něco méně než v předchozích letech.

Hovězího masa bylo loni vyrobeno 72.552 tun, tedy zhruba stejně jako předloni. Zde došlo pravděpodobně k nejmenším změnám. Průměrná cena býka byla loni 46,84 Kč za kilogram v živém. Hovězí maso se pak prodávalo v ceně 85,25 Kč za jeden kilogram jatečné hmotnosti.

Zdroj: ČTK, zemedelec.cz, Český statistický úřad

Autor: Šárka Cvrkalová



Související články