Zásilkovna zdražuje. Cena za doručení na výdejnu se zvýší o 10 korun

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
zasilkovna
Zdroj: Shutterstock

Rostoucí ceny pohonných hmot neovlivňují jen jednotlivce, ale také velké firmy. Kromě dopravců k nim patří prakticky každá společnost, která má mimo jiné na starost rozvoz zásilek. Není se tak čemu divit, že na základě zvyšujících se cen paliv zdražuje i Zásilkovna.

Česká přepravní společnost byla založena v roce 2010, od roku 2019 ale poskytuje kromě rozvozu zboží z e-shopu také posílání balíčků mezi jednotlivými fyzickými osobami. Zvýšení jejích cen se tak dotkne prakticky každého. Z původních 69 korun za dovoz zvýšila společnost cenu na 79 korun.

Naopak doručení balíčku na adresu zlevní o šest korun, tedy na částku 109 Kč. Cena uvedená výše se týká pouze případů, kdy bude balíček dovezen na jedno z výdejních míst společnosti. Těch má firma přes 7000, v České republice zhruba 5300 z nich. Poplatek za dobírku se sjednotí na 23 korun. Všechny nové ceny budou platné od letošního května.

„U produktů Zásilkovny plošně sjednocujeme poplatek za dobírku. Dále v rámci českých výdejních míst dojde ke zvýšení ceny standardních zásilek (do 5 kg). Naopak v případě doručení na adresu u služby Zásilkovna domů ušetříte. Jako bonus spouštíme dlouho očekávané doručení nadrozměrných zásilek do 10 kg!“ píše se přímo na webu Zásilkovny.

Česká pošta zatím o zdražování nemluví

„Důvodem pro úpravu cen u služby jsou dlouhodobě se zvyšující ceny vstupů, zásadní navýšení ceny pohonných hmot a také požadavky na úpravu cen ze strany našich obchodních partnerů,“ řekl pro ČTK generální ředitel Zásilkovny Zdeněk Prchlík.

Web Mobilizujeme pro srovnání uvádí, že prakticky stejná služba od České pošty v podobě Balíkovny stále vychází cenově lépe. V tomto případě za doručení balíčku zaplatíte 65 korun, o případném zdražování služby zatím Česká pošta nemluví.

Doručování balíků do 10 kg

Ještě donedávna se dal Zásilkovnou poslat pouze balíček o hmotnosti do pěti kilogramů. V současné době ale společnost nově zavádí službu, kdy bude možné poslat balíček do 10 kilogramů. Doručení takové nadrozměrné zásilky domů vyjde na 149 korun.

Doručení na výdejní místo pak bude stát 119 korun. Balík bude možné doručit na výdejní místo Zásilkovny, nebo do takzvaných Z-boxů, u kterých bude ovšem limitován maximální rozměr zásilky. Společnost předpokládá, že zvýšení cen nebude mít zásadní vliv na počet zákazníků.

Loni přepravila společnost celkově po České republice 73,2 milionu zásilek. Předpokládá se, že letos by měl být jejich počet víceméně stejný, společnost ale podle všeho nemůže slíbit, že se ceny nebudou v závislosti na dalším vývoji trhu dále zvyšovat.

Zdroj: Zásilkovna, ČTK, Seznam Zprávy, Mobilizujeme

Autor: Šárka Cvrkalová



Související články