Zemědělci protestují proti nové strategii vlády. Podle Zdeňka Nekuly bude mnohem spravedlivější pro malé i velké zemědělce

od Markéta Krejčí
2 minuty čtení
Nekula Zdenek
Zdroj: Martin HyklCzech News Center / CNC / Profimedia

Čeští zemědělci protestují. Nelíbí se jim podoba dotačních titulů, které současná vláda připravila na nadcházející roky. Podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly je to ale zbytečné. Svůj pohled na věc představil v pořadu České televize Interview ČT24.

Čeští zemědělci začali protestovat proti krokům vlády už v první polovině ledna, kdy se sešli před jejím úřadem. Nyní pro změnu vyjeli na svých strojích napříč celou republikou a na svých polích pálili slámu. Nelíbí se jim změny v dotačních programech.

Jedna z protestních akcí se konala v Jesenici ve Středočeském kraji. „Chtěl jsem se demonstrace zúčastnit, změny, které vláda přichystala, zničí nejen nás zemědělce, ale i naše spotřebitele. Menší zemědělci budou proti nám ve velké výhodě. Mrzí mě, že jsem nakonec nemohl jet kvůli zranění zad, co jsem si nedávno způsobil,“ řekl Přehledně24 jeden ze zemědělců, který působí na Vysočině.

Dotace nebudou pro většinu zemědělců

K těmto akcím je vyzval Zemědělský svaz ČR a Agrární komora ČR. Její viceprezident se k situaci vyjádřil podle iDNES tak, že „už opravdu nevědí, jakým způsobem upozornit vládu, že upravený Strategický plán českého zemědělství je zaměřen proti většině zemědělců a že ve finále to bude i proti většině spotřebitelů.“

Většina zemědělců se obává, že takto nastavený program bude příliš zvýhodňovat malé zemědělce. Podle Nekuly to ovšem není pravda a nový plán má naopak zajistit to, aby byly dotace co nejvíce spravedlivé.

Ministr chce podporovat malé a ekologické producenty

„Z údajů Ústavu zemědělské ekonomiky a informací jednoznačně vyplývá, že v předcházejícím období byla určitá disproporce mezi malými zemědělci do sta hektarů a zemědělci nad dva tisíce hektarů, kteří dostávali asi o dva tisíce korun na hektar více,“ uvedl pro Interview ČT24.

Pokud mají někteří zemědělci pocit, že jim dotace nevystačí, nový ministr zemědělství jim nabízí řešení v podobě ekologického zemědělství. Tam se totiž dají sehnat dotace nepoměrně vyšší.

Nekula přiznává, že se Česká republika zkrátka musí řídit evropskými trendy, které nařizuje Evropská unie. „Peníze dává EU, a pokud tady dává pravidla, je potřeba se jim přizpůsobit,“ řekl v rozhovoru.

Jedním dechem ale dodává, že tyto trendy nejsou v rozporu s tváří českého zemědělství. „Pokud EU říká ‚podporujte více malé a střední podniky‘, tak je potřeba je podpořit. Pokud říká ‚podporujte začínající a mladé‘, je potřeba je podpořit. Říká ‚podporujte ekologické zemědělce‘, tak je podpoříme,“ vysvětlil pro ČT24.

Řeší se i sporné čerpání dotace

Kromě toho řeší s Evropskou unií vrácení evropských dotací ve výši 44 milionů eur. Ty měly být neoprávněně vyplaceny během vlády hnutí ANO.

Částka se postupnými jednáními zmenšovala. Nyní je reálně vymáhána jedna miliarda českých korun, Nekula ale věří, že nakonec nebude muset Česká republika vracet vůbec nic.

Zdroj: ČT24, iDNES

Autor: Markéta Mladá



Související články