Česká hudební akademie zveřejnila přednominace Ceny Anděl za rok 2022. Šanci na úspěch má i zesnulý Miro Žbirka

od Soňa Jiroutová
2 minuty čtení
Cena Andel
Zdroj: Profimedia

Česká hudební akademie ukončila první kolo hlasování, ze kterého vzešly přednominace na Ceny Anděl Coca-Cola 2022. Aktuálně spustila 2. kolo hlasování, z něhož vzejdou již oficiální nominace. Tyto výsledky budou zveřejněny 16. února.

Výsledky prvního kola hlasování jsou předzvěstí, jak bude vypadat finále. Aktuálně to vypadá, že největší počet šancí na zisk ceny mají Calin a Miro Žbirka. Oba dostali čtyři přednominace.

Calin a Žbirka mají nejvíce šancí

Výsledky hlasování 32. ročníku zveřejnila akademie na webových stránkách Cen Anděl i na svém facebooku.

Calin akademii zaujal svou deskou Popstar a singlem Hannah Montana, z čehož pro něj vzešly přednominace v kategoriích Skladba, Sólový interpret, Objev a Rap.

Miro Žbirka si pak odnáší přednominace za své posmrtně vydané album Posledné veci a singl Nejsi sám. Za tento počin mu akademie prozatím dala šance v kategoriích Album, Sólový interpret, Skladba a Slovenské album.

Dalšími interprety, kteří získali větší množství přednominací (konkrétně tři) jsou 7krát3, Lazer Viking a Dunaj, Lake Malawi a Vypsaná fixa.

„Máme radost, že můžeme navázat na loňský ročník, který již mohl proběhnout v takové podobě, jakou jsme od počátku plánovali. I tentokrát chceme andělský ceremoniál pojmout důstojně, zároveň však aktuálně a atraktivně tak, abychom potěšili televizní diváky, hosty a všechny hudebníky, kterým bude tento večer zasvěcen,“ uvedla k plánovanému večeru producentka Cen Anděl Lucka Hájková.

Přednominace se osvědčily

Tříkolový systém se ukázal jako dobrý, a proto u něho organizátoři Cen Anděl zůstali i letos. Předseda rady České hudební akademie Honza Vedral má za to, že díky tomu mohu akademici věnovat nahrávkám dostatečný prostor.

„Podobně jako v minulém ročníku, kdy jsme si je vyzkoušeli poprvé, nám přednominace umožňují upozornit na širší spektrum skvělé hudby, která u nás vychází. Při detailnějším pohledu odhalují, že Česká hudební akademie má v současném složení široký záběr. I v hlavních kategoriích vedle zavedených a posluchači prověřených hvězd populární hudby, jako jsou Miro Žbirka, Chinaski, Ewa Farna nebo Dan Bárta v shortlistech, figurují jména napříč žánry i generacemi,“ uvedl Vedral.

Nyní bylo spuštěno druhé kolo hlasování, ze kterého vzejdou finální nominace. Tyto výsledky budou zveřejněny 16. února.

Kdo své nominace nakonec promění, se diváci dozví 15. dubna, kdy v Křižíkově pavilonu pražského Výstaviště proběhne finálový večer. Tím bude provázet herec Kryštof Bartoš, kterého mohou diváci znát ze seriálu Devadesátky.

„Nabídka moderovat letošní Ceny Anděl mě mile překvapila, ještě víc mě překvapilo, že jsem na ni prakticky bez váhání kývnul. Něco takového bych nečekal, hlavně vzhledem k tomu, že jsem poprvé a zatím naposledy moderoval před dvanácti lety a šlo o gymnaziální ples,“ svěřil se Bartoš.

Hlavním sponzorem vyhlášení je už poněkolikáté společnost Coca-Cola.

Zdroj: Ceny Anděl, Tisková zpráva, Evropa 2, Facebook

Autor: Soňa Jiroutová



Související články