Fanoušci olympijských her budou muset splňovat přísná pravidla. Účast se jim navíc pěkně prodraží

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
Olympijske hry
Zdroj: angellodeco / Shutterstock.com

Japonští fanoušci budou muset být očkováni nebo podstoupit test na přítomnost koronaviru, aby mohli vstoupit na místo konání. O tomto rozhodnutí informoval japonský deník Yomirui Shimbun.

Fanoušci tokijské olympiády budou možná muset být očkování nebo otestováni na přítomnost koronaviru před vstupem na místo konání, uvedla v pondělí zpráva v japonských novinách.

Přísná pravidla

Při účasti na olympiádě budou však muset všichni návštěvníci souhlasit i s dalšími pravidly, která byla před pár dny ohlášena. Fandění, jídlo a pití alkoholu by mělo být také dle aktuálních pravidel zakázáno.

Organizátoři mají v červnu rozhodnout, zda se budou mít diváci možnost události zúčastnit a případně kolik jich organizátoři na olympiádu pustí. Zahraniční fanoušci jsou již vyloučeni a zpráva organizátorů varovala, že i domácím divákům může být odepřen vstup, pokud poruší některé z pravidel.

„Plánem je zastavit šíření infekcí během her pomocí přísných protiopatření,“ uvedl japonský zpravodajský server. Podle plánu musí být diváci schopni prokázat se očkovacím certifikátem nebo negativním testem provedeným na vlastní náklady méně než týden před vstupem na místo konání. Jeden test v Japonsku stojí v přepočtu okolo šesti tisíc korun.

Zákaz povzbuzování

Samozřejmostí je nošení ochranných prostředků úst na všech místech a pravidla jsou také přísnější ve vnitřních prostorech. Zde budou mít diváci zakázáno hlasitě povzbuzovat sportovce nebo si navzájem podávat ruce.

„Hlídači by byli rozmístění kolem míst se zvýšeným počtem lidí a v případě, že by některý divák porušoval pravidla, byl by z místa konání vyhoštěn,“ uvádí oficiální zpráva, kterou organizátoři zveřejnili. Očkování v Japonsku postupuje velmi pomalu. Zatím bylo plně naočkováno méně než dva a půl procenta celé populace.

Tokio a další části země jsou v krizovém stavu, který byl prodloužen do dvacátého června, jen pouhý měsíc před slavnostním zahájením her, které se uskuteční třiadvacátého července.

Deník Yomiuri zveřejnil nový výzkum, který ukázal, že devětačtyřicet procent lidí žijících v Tokiu si přeje, aby hry pokračovaly, zatímco osmačtyřicet procent chce jejich zrušení. Organizátoři si však stojí za svým a opakovaně vyloučili opětovné odložení her.

Autor: František Olša



Související články