Fotbaloví fanoušci se na MS v Kataru nesmějí svlékat, jinak budou platit pokuty. Fanouškům se nová opatření nelíbí

od Anna-Marie Rabová
2 minuty čtení
fotbalovi fanousci
Zdroj: Shutterstock

Mistrovství světa ve fotbale začíná v Kataru už příští neděli. Pro klidný průběh celého turnaje však pořadatelé zavedli nová pravidla, jimiž by se měli návštěvníci na tribunách řídit, jinak jim hrozí vysoké pokuty. Mezi nová opatření tak patří zákaz svlékání triček nebo podnapilost. Pro příliš opilé fanoušky pak budou zřízeny speciální zóny, kde budou střízlivět pod dohledem.

Katar si je pravděpodobně vědom, že fotbaloví nadšenci fandí v různých koutech světa jinak. Pro fanoušky chystající se do země tak nyní připravil web, kde je informuje o tuzemských zvyklostech.

Nová opatření řeší nahotu i alkohol na stadionech

Všeobecná pravidla pro rok 2022 na oficiálních webových stránkách MS v Kataru například uvádějí, že ramena a kolena návštěvníků by na veřejných prostranstvích měla být zakrytá. „Fanoušci musí mít na paměti, že sundávání triček na stadionu není povoleno,“ píší organizátoři. Na každém stadionu bude pořádek hlídat až 15 000 kamer.

Svlékáním na stadionech jsou proslulí především fanoušci z Britských ostrovů. Britský deník Daily Star tak zveřejnil na svém twitteru varování, že fanoušci z Anglie by se svlékání měli vyvarovat. Tweet se neobešel bez kritických komentářů fanoušků, kteří vyzývají ostatní k bojkotu návštěv Kataru. V jednom z komentářů se třeba píše: „Další z důvodů, proč by se nemělo mistrovství odehrávat v Kataru, ale když jsou peníze, tak jde všechno.“

Přesná výše potenciální pokuty prozatím není známá, ale deník The Sun upozorňuje, že za odhození odpadků mimo koš hrozí viníkovi sankce ve výši 2 400 liber. Pokuta za svléknutí tak bude pravděpodobně ještě vyšší.

Konzervativní země

Muslimský Katar je konzervativní zemí, což ostatně zmiňují sami organizátoři na webových stránkách šampionátu. Zároveň ale uvádějí, že země je přátelská a každý bude v Kataru během šampionátu vítán.

Například alkohol tak bude během mistrovství povolen na určených místech před stadionem, a to pouze po dobu tří hodin. Server Reuters totiž uvádí, že za běžných podmínek by požívání alkoholu na veřejném místě znamenalo šest měsíců za mřížemi.

Podle serveru Aktuálně výkonný ředitel organizačního týmu Násir Al Chátir v rozhovoru pro Sky News uvedl: „Zóny pro podnapilé fanoušky považuji za dobrý nápad, ostatní fanoušci nebudou těmito lidmi obtěžováni.“

Dále se návštěvníci z manuálu dozvědí, že veřejné projevy náklonnosti nejsou součástí místní kultury, a návštěvníci by se jich tak měli vyvarovat.

Al Chátir však zmínil, že na šampionátu budou vítáni i členové LGBT komunity. Projevy náklonnosti nebo LGBTQ vlajky ovšem povoleny nejsou. Oficiální webové stránky k tomuto dodávají: „Veřejné projevy náklonnosti nejsou součástí místní kultury a laskavě žádáme, aby to fanoušci, kteří cestují na turnaj do Kataru, respektovali.“

Mistrovství světa začíná 20. listopadu, kdy se v úvodním zápase turnaje střetne Katar s Ekvádorem.

Zdroj: Quatar 2022, Daily Star, The Sun, Aktuálně, Reuters, Sky News, Twitter

Autor: Anna-Marie Malínková



Související články