Sáblíková před Světovým pohárem: „V bublině to není tak hrozné,“ říká o přípravě v Nizozemsku

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
martina sablikova
Zdroj: Profimedia

Druhý závod ve zkrácené sezoně čeká rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou. Vydařilo se jí mistrovství Evropy, na kterém získala rekordní dvanáctou medaili díky třetímu místu.

Česká reprezentantka se představí na Světovém poháru. Třináctinásobná vítězka seriálu na dlouhých tratích by měla stejně jako Nikola Zdráhalová startovat v závodech na 1500 a 3000 metrů.

Jsou to přípravné zápasy na mistrovství světa, které se blíží

„Čím více závodů bude, tím si budu jistější. Uvidíme, jak mi to pojede,“ svěřila se Sáblíková z Heerenveenu, kde se rychlobruslaři připravují. Všechny akce sezony se uskuteční ve sportovním komplexu Thialf.

Královna dlouhých tratí Sáblíková se zatím vyrovnává s životem v „bublině“ bez problémů. V Nizozemsku musí všichni rychlobruslaři i jejich trenéři dodržovat bezpečnostní pravidla, aby se co nejvíce minimalizovala možnost nákazy koronavirem.

Sama Sáblíková řekla, že jí ze začátku připadalo, že je to hrozné, ale pravidla jako nošení rukavic nebo čištění dezinfekcí si tu každý oslovil. Na místě je velký respekt z rozestupů a všichni se snaží pravidla maximálně dodržovat.

Sáblíková ocenila také částečnou volnost, sportovci nemusí být jen zavření na hotelu. Mohou se projet na kole nebo se projít, ale když někoho potkají, musí dodržet rozestupy. Nemohou samozřejmě do kavárny nebo obchodu, ale zatím to v „bublině“ podle Martiny není tak hrozné.

Závodníci mají k dispozici také relaxační arénu

Sáblíková absolvovala zatím tři testy. Organizátoři připravili relaxační arénu, česká výprava už využila možnosti zajít si na šipky. Po úspěšném mistrovství Evropy, kde získala bronz ve čtyřboji, se již svěřenkyně Petra Nováka soustředí jen na Světový pohár.

Je součástí přípravy na mistrovství světa na jednotlivých tratích. Sezona je celkově jiná a je těžké říkat, že tohle jsou přípravné zápasy.

„Nálada se hodně mění. Člověk přemýšlí, že ho čeká mistrovství světa, ale na druhou stranu chce vyzkoušet závodní tempo,“ uvedla Sáblíková.

Konkurence bude podobná jako na evropském šampionátu. Rozšíří se domácího reprezentace, která může nasadit až pět zástupců do jednotlivých disciplín. Závodit bude Němka Claudia Pechsteinová nebo Ireen Wüstová, která se na ME nekvalifikovala.

Autor: Raina Tomanová



Související články