Uskuteční se letní olympijské hry v roce 2021? Ujištění přichází odevšad, říká šéf české výpravy

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
Olympijske hry
Zdroj: kovop58 / Shutterstock.com

Pro sportovce to není příjemná situace. Připravovali se na největší událost olympijského cyklu a trénink přizpůsobili tak, aby se dostali do té nejlepší formy. Jenže kvůli koronaviru nakonec o hry stejně přišli.

Celá akce se o rok odložila a někteří pochybují o tom, že se hry v létě 2021 odehrají. Z Mezinárodní olympijského výboru ale přicházejí jen dobré zprávy.

Hry chtějí členové organizačního výboru uspořádat koronaviru navzdory

Lidé z vedení Českého olympijského výboru věří, že se nakonec do Japonska vydají. Ujištění přichází nejen z organizačního výboru, ale i ze strany japonských vládních činitelů.

Připravují se různé varianty, aby se nemuselo na přelomu července a srpna vařit z vody a improvizovat. „Scénáře pracují se čtyřmi různými stavy. Od stavu, kdy se nic neděje, až po situaci, která je aktuální.

Tento stav je nazván „učíme se s tím žít. Další možný stav reflektuje zhoršené podmínky přímo v místě konání a ten poslední počítá se špatnými podmínkami po celém světě,“ vysvětlil šéf české výpravy Martin Doktor.

Existují různé scénáře, ale naděje na hry tu pořád je

Může se ale klidně stát, že se v Tokiu bude závodit bez diváků. To ale nelze ovlivnit, Doktor má teď navíc jiné starosti a spolu s kolegy přemýšlí nad tím, jak správně dezinfikovat kliky od dveří v olympijské vesnici.

„S Technickou univerzitou v Liberci chystáme i speciální ochranu povrchů, abychom zajistili například antibakteriální ošetření klik u dveří. Možná je to drobnost, ale hodná důležitá,“ podotkl.

I tak mohou vypadat přípravy na olympijské hry, které se o rok odložily a v létě příštího roku by se podle organizátorů měly uskutečnit. Navzdory tomu, jaká je aktuální situace, sportovci využívají všechny možné alternativy, jak se nedostat z formy.

Posilovny a bazény jsou sice zavřené, ale hodně z nich trénuje například online přes videohovory nebo si domů pořídilo náčiní.

Problém není ani se cvičením venku, povolený je běh nebo jízda na kole. I tak je to pro profesionální sportovce velký problém, když se nemohou věnovat naplno svému sportu.

Autor: Raina Tomanová



Související články