Potraviny jsou nejdražší za 10 let. Zdražila mouka, cukr i mléčné výrobky

od Šárka Blahoňovská
< 1 minuta čtení
psenice zdrazovani
Zdroj: Shutterstock

Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) vydala dnes zprávu, v níž uvádí, jak rostly ceny některých potravin. Stojí v ní, že ceny potravin se celosvětově v listopadu čtvrtý měsíc za sebou zvýšily, jejich index dokonce vystoupil na maximum za deset let.

Souhrnný index sledující ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, v listopadu meziměsíčně vzrostl o 1,2 procenta na 134,4 bodu, jak informovala ČTK. Jde tedy o nejvyšší číslo od června 2011.

Po pšenici je sháňka, bylo ale sucho

FAO ve své zprávě uvádí i důvod tak vysokého indexu. Je jím růst cen obilovin a mléčných výrobků.

Zdražování obilovin zapříčinilo nárůst indexu v listopadu o 3,1 procenta. Hodně k tomu přispěla také pšenice, jejíž nabídka je omezená, přitom poptávka velmi silná.

Nedostatek této komodity je z velké části důsledkem sucha a vysokých teplot, jež zasáhly země, které jsou hlavními producenty pšenice.

Mezi ně patří například Spojené státy americké nebo Kanada, jak vysvětluje server Fortune.com. Ten také upozorňuje na to, že nedostatek této základní potraviny může způsobit geopolitické problémy.

Takové Rusko, významný producent pšenice, zvýšilo svou vývozní daň na pšenici, aby motivovalo k udržení jejích zásob uvnitř státu.

Podobně jsou na tom mléčné výrobky

Index cen mléčných produktů se meziměsíčně zvýšil o 3,4 procenta. Jak je již zvykem, rostly ceny másla, FAO ale také zmiňuje i sušené mléko.

Mezi další potraviny, u nichž lidí pocítili zdražení, patří cukr. Naopak za maso či rostlinné oleje jsme zaplatili ve světovém měřítku méně.

Zdroj: FAO, Fortune.com, ČTK

Autor: Marek Slanina



Související články