Náklady na výrobu potravin se zvyšují, prozatím se nepromítly do cen. Až k tomu dojde, Češi nebudou mít ani na základní nákup

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
jidlo
Zdroj: Shutterstock

Inflace, zdražování energií a pohonných hmot, válka na Ukrajině. To všechno jsou faktory, které mají vliv na ceny mnoha věcí. Podle České potravinářské komory letos od začátku roku vzrostly náklady na výrobu potravin o 30 až 60 %. A zdá se, že bude i hůř, vyplývá to ze zprávy, kterou dnes komora zveřejnila na svých webových stránkách.

Prozatím se podle ČTK tyto náklady do cen jídla úplně nepromítly. Přesto však prozatím neexistuje žádné koncepční řešení, o kterém by vláda věděla, proto je velmi pravděpodobné, že půjdou ceny potravin raketově nahoru. A to téměř ve všech oblastech.

Zatímco řada států zemědělce a potravináře podporuje dotacemi, u nás vláda takové možnosti nenabízí. Podle slov prezidentky Potravinářské komory Dany Večeřové zůstává zemědělsko-potravinářský průmysl u vlády na pokraji zájmu, což je pro českého občana velký problém.

Zvýšené náklady je třeba kompenzovat

Vzhledem k tomu, že se v posledních měsících velmi zvýšily ceny energií i paliv, lidé mají právem obavy, co bude dál. Logicky totiž zemědělský i potravinářský průmysl tato zdražování pocítil. Pokud by se na základě zdražení výroby potravin zvedla i jejich cena, větřena lidí by neměla doslova ani na chleba.

Podle Večeřové by i základním potravinám stouply ceny natolik, že by si český občan nemohl dovolit udělat ani obyčejný menší nákup. „Už po skončení covidu se objevovaly signály, že rostou ceny plastových obalů, kartonů, plechovek,“ řekla podle TV Nova prezidentka PK.

„Potom se k tomu přidružilo na podzim to, že zkrachovali někteří dodavatelé energií, a to zasáhlo potravinářský i zemědělský sektor,“ doplňuje web Foodnet. Už teď je rozdíl oproti loňskému roku neskutečný. Tehdy totiž zdražilo jídlo o 0,8 %, letos by to mohlo být i přes 30 %, v některých oblastech až k 60 %.

Nedostatek některých surovin

Ceny na výrobu potravin se zvedají i kvůli podnebním podmínkám a dovozu některých surovin ze zahraničí. Odborníci varují před tím, že časem bychom mohli mít dokonce s některými dnes ještě běžnými potravinami problém jako s nedostatkovým zbožím.

„Situace začíná být velmi kritická v surovinách. Vyvážíme 50 % pšenice, libanonští obchodníci jsou schopní nabídnout za pšenici mnohonásobně víc,“ říká Večeřová. Podle jejích slov by tak v budoucnu mohlo právě u této potraviny dojít k problémům s jejím nedostatkem.

„Máme potravin dost, ale určitě se situace projeví na cenách. Měli bychom mít vývoz nějakým způsobem kontrolovaný, třeba omezit nebo dávat vývozní povolení, aby nám tu zůstal dostatek pšenice pro naši potřebu,“ dodala pro TV Nova.

Zdroj: TV Nova, Foodnet, ČTK

Autor: Šárka Cvrkalová



Související články