Pivo opět podraží. Před létem i na konci prázdnin. Restaurace tak zřejmě povedou boje o hosty

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
pivo
Zdroj: Shutterstock

Představitelé Českomoravského svazu minipivovarů v tomto týdnu potvrdili, že se Češi budou muset připravit na další velmi výrazné zdražování piva. Důvodem jsou především vyšší náklady na energie. Více peněz ale také utratí pivovarníci za suroviny potřebné k výrobě nápoje.

„Potvrzuje se očekávání, že do června vzrostou ceny o deset procent,“ řekl podle Novinek prezident svazu Michal Voldřich. Řada pivovarů přitom výrazně podražila už letos na jaře, už tehdy ale mnohé z nich avizovaly, že velmi pravděpodobně půjdou ceny nahoru i nadále.

V současné době se dá koupit půllitr piva v průměru okolo 50 korun, není ale výjimkou, že jde v některých hospodách cena i daleko výš. Není ale jasné, zda bude toto zdražení poslední. Podle ekonomů je to spíše předzvěst dalšího stoupání cen.

Další zdražení koncem léta?

Podle Voldřicha se dá očekávat, že koncem léta zdraží většina pivovarů znovu. Důvodem je především to, že jim v té době budou končit smlouvy s dodavateli energií. Budou proto muset přistoupit na nové podmínky, které budou oproti těm současným nevýhodné.

„Myslím si, že ceny přes léto vydrží, ovšem pak přijde nová sklizeň, která rozhodně bude mít vyšší náklady. Není možné, aby to všechno absorboval výrobce, protože tam k nějakému navýšení dojde. V těch procentech se budeme pohybovat v dvouciferných číslech,“ tvrdí Voldřich.

„My už jsme zdražovali jednou. Důvodem jsou ty nárůsty energií, potažmo i vstupních surovin, jako je slad, chmel. Nejsou to ceny konečné pro nás. Takže si myslím, že i my budeme zdražovat, buď v průběhu léta, nebo po létě,“ doplnil ho majitel minipivovaru Moucha Petr Moucha.

Boj o hosta

„Příští rok se budeme bavit o ceně, která bude začínat sedmičkou,“ říká podle webu Seznam Zprávy restauratér Luboš Kastner. Podle jeho slov za to může sice především zdražování cen energií, ale na vině je svým způsobem i koronavirus.

„Po covidu je těžké dostat hosta z obýváku. Lidé chodí méně častěji a utrácejí méně, to připisuji efektu zdražování. Budoucností gastronomie je tak souboj o hosta. Některé podniky drží cenu záměrně co nejníž, druzí zdražili, ale chtějí zaujmout kvalitou, perfektním servisem,“ objasnil.

„Dříve jsme chodili do hospody na pivo často, ale teď na to nejsou peníze. Raději si tak dám nějakého lahváče k televizi. Já vím, že točené je točené, ale s touhle cenou si nemůžu takový luxus dovolit,“ říká pro Přehledně24 šestapadesátiletý Josef. „Už teď jsem omezil hospodu výrazně. A pokud ještě podraží, asi tam přestanu chodit úplně,“ dodává na dotaz redakce jeho kamarád Vladimír.

Zdroj: České pivo, Seznam Zprávy, Novinky, Deník, TV Nova

Autor: Šárka Cvrkalová



Související články