Protikuřácký zákon funguje už pět let. Podniky se bály krachu, nakonec ale přinesl pozitivní výsledky

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
zakaz koureni
Zdroj: Shutterstock

Je to už pět let, co byl zaveden protikuřácký zákon v restauracích. Řada gastronomických podniků se tehdy bála, že kvůli zákazu kouření zkrachují, nakonec se tak ale nestalo. Naopak se ukázalo, že Čechům toto pravidlo nijak nevadí. Nekuřáci ho vítají a kuřáci s ním v zásadě nemají problém.

V roce 2017 přišel zákon, který podle Seznam Zpráv doslova vzbuzoval vášně mezi majiteli a zaměstnanci velkých gastronomických podniků. Po pěti letech je ale vidět, že popelníky na stolech nikdo nepostrádá a kuřáci dokážou se zákonem velmi dobře žít.

„Štamgasti samozřejmě vnímali změnu negativně,“ říká pro server Seznam Zprávy provozovatel Hostince Na Růžku v Mladé Vožici Martin Gröhling. Dodává ale, že podnik disponuje zahrádkou, proto si mohou kuřáci dopřát svou pauzu na cigaretu venku. Pro hospody na vesnicích mohl podle jeho slov být zákon likvidační.

Nakonec hospodám nijak neublížil

Ačkoli se zpočátku báli provozovatelé velkých problémů, nakonec se ukázalo, že protikuřácký zákon nijak hospody ani restaurace neomezil. „Klientela se proměnila. Chodí mi sem víc maminky s dětmi, není to už jen o štamgastech. Zpětně vzato jsme na tom možná i líp. Protože když přijde rodina na jídlo, je to výhodnější, než když někdo vypije jen pár piv,“ vysvětlil.

Někteří lidé přestali chodit do hospod, kde si už nemohli zakouřit, jiní se přemohli a vydrží nyní posezení bez cigarety. Podle ministerstva zdravotnictví klesl už po prvním roce od zavedení zákona počet kuřáků velmi výrazně. Někteří lidé se sice vzdali posezení v restauraci, pro mnohé je ale odpustit si cigaretu lehčí.

„To, co bylo jednoznačně zaznamenáno, byl bezprostřední pokles kardiovaskulárních akutních příhod. Když jste kuřák, ale zároveň třeba v té restauraci nekouříte, tak máte čistší plíce. Nemáte totiž takové kumulativní dávky zplodin hoření a nikotinu, jako kdybyste seděli v té zakouřené hospodě,“ vysvětlila iRozhlasu předsedkyně České pneumologické společnosti Martina Koziar Vašáková.

„Dřív jsem chodil s kamarády na pivo a rád jsem si zapálil. Ale zjistil jsem, že to byl jenom zvyk a vlastně mi to tolik nechybí. Posedět s nimi, popovídat si a zapálit si až pak při odchodu venku, mi problém nedělá. Respektuji, že některým kouř a zápach cigaret vadí,“ říká pro Přehledně24 štamgast Lukáš z hospody nedaleko Litoměřic.

Někteří mají problém s kouřením před hospodou

Většina podniků zákon obešla tím, že nechává hosty kouřit na zahrádce, která k hospodě patří. Některé restaurace ale tuto možnost nemají. Lidé potom kouří venku před podnikem, což se v mnoha případech nelíbí usedlíkům v okolí. Týká se to především center velkých měst.

„Za posledních pět let přibylo hodně stížností a policejních kontrol, protože si lidi víc stěžují a udávají nás kvůli hluku. Když je narváno a venku stojí hodně lidí, jsou samozřejmě slyšet. A já za ně vlastně zodpovídám, zvlášť když mají v ruce drink,“ vysvětluje pro Seznam Zprávy Tomáš Bartík, majitel hospody Malá Bretaň v centru Prahy.

„Samozřejmě, že mi vadí, když před hospodou stojí pět chlapů a nejde pomalu ani projít dovnitř. Na druhou stranu teď mohu i s dětmi sedět v prostředí, do kterého jsem je předtím odmítala brát. Měli bychom se nejspíš vzájemně respektovat,“ uznává pro Přehledně24 Radka, maminka se třemi dětmi, která nyní restaurace navštěvuje pravidelně i díky tomu, že se v nich nekouří.

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví, iRozhlas, Seznam Zprávy, Přehledně24

Autor: Šárka Cvrkalová



Související články