Druhé Milostivé léto bylo zrychleně schváleno. Podle odborníků možnosti dlužníků ohrožuje inflace

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
penize
Zdroj: Shutterstock

Poslanci schválili druhý ročník Milostivého léta. Od 1. září do 30. listopadu se tak mohou dlužníci zbavit svých exekucí, a to za podmínek, které by jinak nedostali. Stačí jim zaplatit původní dluh a poplatek exekutorovi, všechny další poplatky, přirážky a částky navíc jim budou odpuštěny.

Už loni bylo Milostivé léto akcí, která pomohla několika desetitisícům dlužníků z problémů. Akce ale původně cílila na mnohem vyšší počet osob a z téměř 400 tisíc zadlužených splatilo částku pouze malé procento. Potenciál akce nebyl zdaleka naplněn, proto ministerstvo naplánovalo druhý ročník.

„Milostivé léto 2 umožní osobám, které mají dluh vůči státu a jiným veřejnoprávním věřitelům, vymáhaný soudním exekutorem, splatit svůj dluh zjednodušeným a finančně výrazně méně nákladným způsobem,“ uvádí na svých stránkách ministerstvo spravedlnosti.

„Milostivé léto 2 je další šance, jak pomoci lidem, kteří uvázli v dluhové pasti a za stanovených podmínek nyní vyrovnají svůj původní dluh. Jsme přesvědčeni, že umožnit těmto lidem restart a návrat do normálního ekonomického života se nakonec společnosti vyplatí,“ napsala na twitteru koalice SPOLU.

Druhá vlna je na místě

Se současným zvyšováním cen téměř u všeho a vysokou inflací je podle řady odborníků Milostivé léto něčím, co může řadě lidí výrazně usnadnit život. Bez takové šance by se totiž z problémů téměř neměli jak dostat. „Předpokládám, že v důsledku současné energetické krize a zvyšující se inflace je druhá vlna Milostivého léta namístě,“ říká podle serveru Aktuálně ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

„Může pomoci především těm, kteří se do akce nemohli zapojit loni. Například proto, že peníze, se kterými mohli volně disponovat, použili na úhradu zvýšených cen za energie,“ doplňuje. Někteří odborníci ale mají přesně opačný názor a myslí si, že inflace je důvodem, proč Milostivé léto nepomůže.

„Je to dobře, že se bude Milostivé léto opakovat, je to dobrá myšlenka, akorát současná doba hraje trochu proti ní. Dlužníci ani na podzim nebudou mít na zaplacení jistiny, když budou platit vysoké zálohy na energie a drahé jídlo,“ uvedl pro tentýž server odborník na dluhovou problematiku Radek Hábl.

Nejspíš nesplní předpoklady

Loňské Milostivé léto nesplnilo předpoklady a zdaleka nenaplnilo očekávání. Odborníci předpokládají, že podobně tomu bude i ve druhém případě. Ačkoli řada lidí možná využije splacení dluhu, nejspíš to zdaleka nebude takový počet osob, se kterým se počítá.

Dlužníci mají během Milostivého léta možnost požádat si o vyčíslení konkrétní částky, kterou dluží, bez veškerých poplatků. Exekutor má následně 15 dní na odpověď. Na základě informace pak mohou lidé částku zaplatit a tím pro ně situace končí. Zní to jednoduše, ne každý ale tolik peněz najednou má k dispozici.

„Nikdy jsem netvrdil, že možnosti využijí všichni. Je důležitý každý osobní příběh, kdy Milostivé léto pomohlo,“ uvedl pro Seznam Zprávy předseda poslanců KDU-ČSL Marek Výborný. Nový vládní návrh by měl letos odstranit nedostatky loňského kola, a na výsledky tak prý bude čekat s napětím.

Zdroj: Seznam Zprávy, Twitter, iDNES, Zprávy Aktuálně

Autor: Šárka Cvrkalová



Související články