Evropská komise udělila Česku sankci ve výši 85 milionů korun. Součástí je i pokuta za střet zájmů Andreje Babiše

od Soňa Jiroutová
2 minuty čtení
Evropska unie
Zdroj: Profimedia

Server iRozhlas upozornil na dokument zveřejněný Evropskou komisí. Na základě něj byla České republice udělena sankce ve výši 85 milionů korun kvůli chybám v zemědělských dotacích. Součástí této pokuty je i pokuta 1,1 milionu korun za střet zájmů Andreje Babiše. Holding Agrofert trvá na tom, že chybu neudělal a postupoval v souladu s pravidly ČR i EU.

Dokument zveřejnila Evropská komise v pátek 10. června a je v něm uvedena pokuta ve výši 3,3 milionu eur, tedy v přepočtu více než 85 milionů korun.

Andrej Babiš střet zájmů nadále odmítá

Státní zemědělský investiční fond (SZIF) následně potvrdil, že pokuta za střet Andreje Babiše je opravdu součástí pokuty.

„Mohu potvrdit, že bylo zveřejněno prováděcí rozhodnutí komise k auditnímu šetření, které probíhalo od roku 2019. Prováděcí rozhodnutí informuje o vyloučení některých výdajů. Součástí vyloučených výdajů je poskytnutá dotace na projekt šetřený z důvodu střetu zájmů,“ uvedla pro iRozhlas vedoucí tiskového SZIF Luďka Raimondová.

Andrej Babiš, který Agrofert svěřil do svěřeneckých fondů, se prozatím odmítl k věci vyjádřit.

„Neznám detaily, ani nemám informace, že se dokument jakkoliv vztahuje k mé osobě. Tudíž se k němu nemohu vyjádřit. Obecně platí, že jsem nikdy žádný střet zájmů neměl a v České republice k tomu existuje pravomocné rozhodnutí. Nikdy jsem ani nebyl součástí auditů ohledně střetu zájmů a evropští auditoři se na mne nikdy neobrátili,“ trvá na svém stanovisku.

Babiš opakovaně střet zájmů odmítá a uvedl, že s Agrofertem nebylo zahájeno žádné řízení.

„Jedná se o audit České republiky, ne společnosti Agrofert. Proto jsme ani žádné rozhodnutí neobdrželi a informace máme pouze z médií,“ potvrdil dle České televize jeho slova mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský.

Česko může podat odvolání

Česká republika se může proti pokutě odvolat u Soudního dvora EU, jako to učinila v případě pokuty 1,15 miliardy korun za chyby v rozdělování dotací.

„Fond zpracoval varianty dalšího možného postupu. Nyní očekává schválení konkrétní varianty, podle které bude dále postupovat,“ sdělila Raimondová.

Na základě auditu byly Agrofertu pozastaveny projekty za zhruba půl miliardy korun, přičemž 200 milionů mělo být proplaceno právě Evropskou komisí.

„Musíme se ostře ohradit proti tomu, že by daná sankce byla způsobena jednáním našich společností a věříme, že se bude Česká republika proti tomuto rozhodnutí bránit soudní cestou. Jak již dříve SZIF oznámil, zastavil proplácení dotací společnostem skupiny Agrofert, není nám tedy jasné, jak by daná sankce mohla být udělena za projekty, které byly pozastaveny,“ dodal pro Radiožurnál k sankci Heřmanský.

Kromě České republiky přišly o část financování z EU také další státy. Mezi nimi jsou například Francie, Německo, Řecko, Španělsko či Irsko.

Zdroje: iRozhlas, Česká televize, TN Nova

Autor: Soňa Jiroutová



Související články