Amatérští sportovci mají konečně zelenou. Víme, v kolika nakonec mohou hrát

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
volejbal uvnitr
Zdroj: Petr Lundák / MAFRA / Profimedia

Vláda od pondělí konečně vyslyšela prosby všech amatérských sportovních klubů a povolila vyšší počet účastníků. Konečně si budou moci nadšenci zahrát třeba fotbal v plném počtu hráčů.

Počet účastníků se zvýší již od pondělí. Doteď platí, že se mohou shlukovat kvůli sportu jen dvanáctičlenné skupiny. V některých krajích, kde je lepší epidemiologická situace, se mohou za sportem vydat i dvacetičlenné týmy.

Venku se můžete sejít ve třiceti lidech, vnitřní sportoviště zůstávají omezena

Uvnitř můžete sportovat pouze ve dvou lidech do věku 18 let, a tito dva lidé k sobě mohou přizvat trenéra. I s ohledem na počasí tak vláda přistoupila k povolení vyššího počtu sportovců venku.

Nadšenci ale vítají jakékoliv uvolnění. Marek Pakosta, který je předsedou Českého volejbalového svazu, pro ČTK řekl: „Navýšení skupiny na třicet na venkovních sportovištích je samozřejmě dobré a pro některé mládežnické týmy může mít pozitivní dopad.“

Konkrétně pro volejbalisty, stejně jako pro ostatní hráče kolektivních sportů, byla vnitřní sportoviště zavřená. „Zásadní pro nás bude, až se povolí využívat vnitřní sportoviště ve větším počtu, například ve dvaceti sportovcích.“

Na ministerstvu zdravotnictví se v úterý sešla Česká unie sportu a Národní sportovní agentura, aby vyjednaly lepší podmínky pro sportování amatérů.

Sportovní centra dokážou zajistit správné podmínky pro sportovce, říká Miroslav Jansta

„Představovali jsme varianty pro bezpečné sportování uvnitř, poukazovali na konkrétní příklady badmintonu nebo tenisu v halách, které jsou z našeho pohledu bez velkých hrozeb přenosu viru. Poukazovali jsme na to, že řada sportovních center dokáže zajistit dostatečné provzdušnění prostor s cirkulací venkovního vzduchu. Proto si myslíme, že v současné době je možné pustit dovnitř čtyři lidi bez omezení věku,“ uvedl předseda České unie sportu Jansta.

„Pokud se epidemiologická situace bude lepšit, mohlo by do vnitřních sportovišť více lidí, aby se mohly realizovat plnohodnotné tréninky kolektivních sportů, které jsou pro amatéry zavřené několik měsíců,“ řekl Zdeněk Ertl, šéf Sdružení sportovních svazů. Slíbená jsou tedy další rozvolnění.

Nelehkou situaci řeší například badmintonisté, kteří trénují na parkovištích i v nepříznivém počasí.

„Jako svaz ale budeme tréninky dětí plně podporovat.Je pro nás nesmírně důležité, aby mládež neztratila s badmintonem kontakt a mohla se navracet technika úderů, kterou mnozí po tak dlouhé době ztratili,“ vyjádřil se k uvolnění opatření také Petr Koukal,  předseda Českého badmintonového svazu.

Autor: Raina Tomanová



Související články