Anglická Superliga nevznikne. Odchod potvrdil i AC Milán

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
Andrea Agnelli
Zdroj: Profimedia

Všech šest anglických klubů, které se přihlásily do nově založené fotbalové Superligy, oznámilo odchod. Soutěž byla vyhlášena teprve před dvěma dny a už v ní zbylo jen šest týmů.

Do projektu se kromě Anglie přihlásily také týmy z Itálie a Španělska. Superliga se ve fotbalovém světě nesetkala s úspěchem, kritizovala ji veřejnost i politici. Představitelé uzavřené soutěže uvedli, že zváží kroky k úpravě projektu.

Kluby odešly na žádost fanoušků, kteří přechod kritizovali

UEFA i FIFA účastníkům hrozily, že se nebudou moci účastnit evropských ani světových pohárů za předpokladu, že do Superligy vstoupí. Jako první odchod odhlásil v úterý večer Manchester City, brzy ho následovaly ostatní kluby.

Setrvání projektu se tak ukázalo jako nejisté. Jak již bylo potvrzeno, Superliga nakonec po odstoupení většiny členů nevznikne. Agentuře Reuters to řekl jeden za zakladatelů Andrea Agnelli. Po anglických týmech z ligy odešly také Atlético Madrid a Inter Milán.

I přesto, že nezávislá soutěž neproběhne, je šéf Juventusu Agnelli přesvědčen o tom, že je „tento projekt krásný“. Podle něj evropský fotbal potřebuje změnu a souhlasí s ním také Florentino Pérez.

Založení Superligy bylo oznámeno v pondělí večer, dnes už by měla jen tři zástupce

Ligu měl vést prezident Realu Madrid Florentino Pérez, který tento projekt bránil. Stejně jako Agnelli si myslí, že fotbal potřebuje změnu a soutěž by mohla přilákat více fanoušků a tím více peněz. Mělo to pomoci vyrovnat se s dopady pandemie.

Prezident UEFA Aleksander Čeferin byl rád, že se anglické kluby nakonec rozhodly ze Superligy odhlásit. „Tyto kluby udělal chybu a je dobře, že si to dokázaly přiznat. Mají hodně co nabídnout nejen anglickým soutěžím, ale i celému fotbalu v Evropě.“

Založení Superligy nevítala veřejnost, a fanoušci ji kritizovali nejen na sociálních sítích. Arsenal se svým fanouškům dokonce omluvil v otevřeném dopisu, který zveřejnil.

„Nechtěli jsme vyvolávat problémy. Když ale přišlo pozvání na účast v Superlize, nechtěli jsme zůstat pozadu. Na základě toho, co jsme slyšeli od vás i širší komunity, se ze Superligy odhlašujeme. Udělali jsme chybu a omlouváme se.“

BBC Sport ve středu po druhé hodině potvrdila, že získala potvrzení o odstoupení ze Superligy přišlo i od AC Milán. Nyní tak v ní zůstávají jen tři týmy – Juventus, Barcelona a Real Madrid.

UEFA od roku 2024 chce změnit systém Ligy mistrů. Mělo by se jí účastnit 36 týmů a také se zruší tradiční skupiny. Každý tým se tak utká desetkrát s deseti soupeři, hrát se bude pět domácích zápasů a 5 venkovních.

Autor: Raina Tomanová



Související články