Evropská Superliga je vytvořená za účelem záchrany fotbalu, říká prezident Realu Madrid

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
florentino perez
Zdroj: Profimedia

Real Madrid je jedním z dvanácti evropských klubů, které vstoupily do Superligy, aby se odtrhly od UEFA i FIFA. Prezident klubu Florentino Pérez se k celé situaci okolo nové ligy vyjádřil.

Jako důvod, proč se tak týmy rozhodly, uvedl Florentino Pérez, že mladí lidé „nemají o fotbal zájem kvůli nekvalitním soutěžím“. „Kdykoliv dojde ke změně ve sportu, vždy se najdou lidé, kteří se postaví proti tomu,“ řekl pro BBC Sport.

Pro vstup do nové ligy se rozhodlo šest anglických klubů

Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City i United a Tottenham chtějí vstoupit do nové ligy a odtrhnout se od ostatních.

Tento krok ale velmi kritizovaly úřady a také ministři Velké Británie, evropská UEFA i světová FIFA. Britský premiér Boris Johnson se má dnes sejít s řídícími orgány fotbalu, aby si o tomto kroku promluvili.

Naplánované je také setkání dalších 14 klubů, které hrají Premier League. Pérez uvedl, že ty nejlepší týmy přicházejí o peníze a zvýšení příjmu pomohou zvučná fotbalová jména.

„Pokud budeme pokračovat v Lize mistrů, bude o hráče stále menší zájem a nakonec s fotbalem skončí úplně,“ vysvětlil Pérez. „Děláme to pro záchranu fotbalu. Nový formát, který bude od roku 2024 Liga mistrů mít, je absurdní. Do té doby soutěž skončí.“

V 50. letech tu byla podobná situace, říká

UEFA i FIFA tenkrát šly proti evropskému poháru. Tato soutěž ale změnila fotbal. Pérez uvedl, že založení nové Superligy předcházely zápasy, které se kvůli koronavirové pandemii musely odehrávat bez diváků.

Real Madrid kvůli koronavirovým omezením přišel o 400 milionů eur. „Když jsou příjmy pouze z televize, musíte najít řešení, jak udělat zápasy atraktivnější, aby je mohli sledovat fanoušci po celém světě,“ prohlásil prezident klubu Pérez.

„Novou superligou bychom tak mohli získat mnohem více peněz, které jsme kvůli pandemii ztratili. Peníze jsou potřeba na organizování her, které budou konkurenceschopné.“

Reakce fanoušků klubů, které se rozhodly podpořit novou ligu, jsou vesměs negativní. Anglické kluby by tak měly zvážit svou účast.

Teď se pozná, co si kluby o svých fanoušcích opravdu myslí, protože ti se vyjádřili jasně a se vstupem svých oblíbenců do nového formátu nesouhlasí.

Superliga chce novou sezonu začít již od srpna, pokud se s vedení UEFA dohodne. Jinak se může soutěž o celý rok opozdit. Prezident UEFA Čeferin superligu označil za hanebný a samoúčelný kousek a rovněž řekl, že hráčům, kteří se do ní zapojí, mohou zakázat účast v soutěžích UEFA.

Pérez je v tomto ohledu klidný: „Chrání nás zákon, nestane se, že by se hráčům zakázalo hrát. Toto není liga pro bohaté, je to liga na záchranu fotbalu.“

Autor: Raina Tomanová



Související články