Brno se rozhodlo dát centru 38 milionů na vrácení peněz za lístky na MotoGP

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
Grand Prix
Zdroj: Natursports / Shutterstock.com

Brno poskytne přes 38 milionů korun Turistickému informačnímu centru města Brna (TIC) na vrácení peněz těm, kteří si zakoupili vstupenku na loňskou motocyklovou Grand Prix. Ta se kvůli pandemii koronaviru nakonec jela bez diváků.

O tom, že město poskytne tuto náhradu, rozhodlo zastupitelstvo. V oběhu je 16 000 lístků v celkového hodnotě více než 16 milionů korun, zbylé peníze tak půjdu na úhradu nákladů, které jsou spojené s vrácením peněz. Závody v Brně již skončily, pořadatelský spolek by měl jít do insolvence.

Někteří držitelé vstupenek se musí přihlásit sami

Poskytnutí peněz TIC schválilo 36 zastupitelů, nikdo nebyl proti a tři se zdrželi hlasování. Ředitelka TIC Janulíková řekla, že na některé držitele lístků má organizace kontakt, ale někteří se musí sami přihlásit, aby se jim peníze mohly vrátit. K tomu poslouží formulář na webu centra.

Primátorka Brna Markéta Vaňková novinářům sdělila, že vyplácení peněz začne brzy. „Každému, kdo se přihlásí, budou peníze vráceny v celé hodnotě. Musí se jen prokázat, že si vstupenky opravdu koupili.“

V posledních pěti letech pořádal Velkou cenu spolek města a kraje. Loni se měl podle smlouvy konat poslední ročník, ale kvůli pandemii se sice akce uskutečnila, ale bez diváků, přestože již lidé měli nakoupené vstupenky.

Promotér MS Dorna snížil poplatek za licenci

Cena se z původních čtyř milionů eur dostala na jeden milion. Nad rámec původní smlouvy vznikla dohoda na uspořádání závodů v letošním roce za šest milionů eur, lidé na nich mohli uplatnit vstupenky na loňský ročník.

Dorna požadovala opravu dráhy za zhruba 100 milionů, protože si na povrch dráhy stěžovali samotní jezdci. Město ani kraj ale na opravu nemají peníze, navíc zastupitelům vadilo, že chce Dorna navýšit zalistovací poplatek na devět milionů eur.

Proto se kraj i město rozhodly, že se letošní závody nepojedou a spolek může jít do insolvence. Dorně má spolek dát 27 milionů. Vypořádat kromě promotéra musí také vlastníka okruhu Automotodrom Brno. Ten požaduje úhradu neobjednaných oprav v hodnotě 22 milionů nebo nájem 27 milionů za závody, které se nepojedou.

Podle Vaňkové se do insolvenčního řízení přihlásí i TIC. S ohledem na to, že je to jedna organizace namísto mnoha diváků, by to bylo jednodušší.

Autor: Raina Tomanová



Související články