Loprais se na Dakaru posunul na čtvrté místo, dal si tak pěkný dárek k narozeninám. Prokop je zatím devátý

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
Ales Loprais
Zdroj: Art Konovalov / Shutterstock.com

Aleš Loprais oslavil 41. narozeniny, ke kterým si nadělil posun na čtvrtou příčku v průběžném pořadí Rallye Dakar. V sedmé etapě zajel s kamionem Praha šestý čas a předběhl i krajana Martina Macíka. Ten měl hned na začátku závodu technické problémy.

Martin Prokop skončil na 12. místě v kategorii automobilů, stejnou příčku obsadil také Martin Michel v motocyklech.

Loprais zaostal o 15 minut za nejrychlejším Sotnikovem

Organizátoři si připravili pro závodníky 737 km dlouhou trať, jejíž součástí bylo 471 km rychlostní zkoušky. Loprais zůstal 15 minut za vedoucím Rusem Dmitrijem Sotnikovem – ten si nejrychlejším časem upevnil vedení. V průběžném pořadí Loprais předběhl Macíka o 20 minut.

Prokop se díky dvanáctému času posunul na devátou pozici mezi automobily. Vedení si upevnil Stéphane Peterhansel z Francie, který Dakar vyhrál již třináctkrát. Etapu ale vyhrál Radžhí ze Saúdské Arábie, za kterým Prokop zaostal o více než třicet minut.

Prokop po závodě řekl: „Ode mě to byl spíše taktický výkon. Začínalo se na písku, ničí se poloosy, takže jsem musel jet opravdu pomalu. Rytmus byl hrozný, snažili jsme se auto šetřit. I když jsme vjeli do kamení a přišly dva defekty za sebou, jeli jsme pomalu.“

Dvakrát musel měnit pneumatiku, druhý defekt dokonce začal hořet. Tím ztratili nějaký čas a do cíle zbývalo ještě 230 kilometrů. Tím, že měli jen jednu rezervu, museli jet velmi pomalu.

Celá posádka pracovala na tom, aby dostala auto v pořádku do bivaku, kde se budou muset závodníci obejít bez mechaniků.

Mezi motocyklisty zářil Ricky Brabec ze Spojených států

Mezi motocyklisty byl nejrychlejší obhájce prvenství Ricky Brabec z USA. Michek zaostal o více než osm minut a dostal se pod desetiminutovou ztrátu. V předešlé etapě měl ztrátu stejnou, ale dostal minutovou penalizaci za překročení rychlosti.

Novým vedoucím lídrem je Chilan José Cornejo, který má náskok pouze jedné vteřiny před druhým Toby Pricem z Austrálie.

Autor: Raina Tomanová



Související články