Česká házená nezažívá dobré období. Současné dění okomentoval bývalý kapitán Nocar

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
Hazena
Zdroj: Profimedia

Česká házená přišla o mistrovství světa, odvolané trenéry a také o svazového předsedu. Čeští házenkáři tak neprožívají veselé období. Šíření koronavirové nákazy v týmu se nedalo zvládnout, neodcestovali kvůli ní do Egypta na zmíněné mistrovství.

Tato událost se může negativně projevit na úspěších reprezentace i v dalších letech. Jaká bude její budoucnost, stále není jasné. Přítomnost je pro českou házenou hodně temná.

Brankáři Galiovi je již 41, neví, jestli nepřišel o poslední šanci účastnit se mistrovství

„Já plánuju z turnaje na turnaj nebo z kvalifikace na kvalifikaci. Pro mě to není na dlouhou dobu,“ vyjádřil se k situaci brankář Martin Galia. Pro něj je ale otázkou, jestli zrušeným mistrovstvím nepřišel o poslední šanci zúčastnit se na světovém šampionátu.

Na dalším mistrovství by bylo Galiovi 43 let, v tolika letech se reprezentací loučil hokejová špička Jaromír Jágr. Kapitánovi národního výběru házené Ondřeji Zdráhalovi je 37 let. Je tedy nutné už teď počítat personální ztráty, počínaje odvoláním trenérů Jana Filipa a Daniela Kubeše.

Předchůdce Zdráhala Karel Nocar uvedl: „Byly odvolané dvě osoby, které mají venku renomé. Pokud z házené odejdou takoví lidé, kteří mají nejlepší know-how, pro sport to rozhodně není dobře. Není to dobrý vzkaz ani pro ostatní.“

Češi si mohou reputaci napravit příští rok na mistroství Evropy

To se odehraje na Slovensku a v Maďarsku, kvalitativně se nebude jednat o horší akci. Po odřeknutí světového šampionátu na poslední chvíli si mohou napravit reputaci. Za odřeknutí navíc nedostanou od svazu žádnou sankci.

„Mistrovství Evropy je náročnější, protože největší kvalita pochází právě z Evropy. Dokazuje to i celkové historické medailové umístění. Jediným týmem, který dokázal na světových šampionátech zvítězit, byl Katar,“ dodal Karel Nocar.

Na mistrovství Evropy se ale Češi musí nejdříve kvalifikovat. Karel Nocar má jasno o tom, kdo by měl převzít národní tým a jako trenér zařídit, aby se o české házené mluvilo jen v rovině sportovních úspěchů.

„Ideálním kandidátem je trenér Filip Jícha, ale pochybuji o tom, že by dobrovolně šel do takového prostředí,“ přemýšlí Nocar. Jícha je nejlepší házenkář světa z roku 2010 a trenér, který dovedl k triumfu v Lize mistrů německý Kiel.

Autor: Raina Tomanová



Související články