Oblíbený bruslařský závod kolem 11 měst se v Nizozemsku opět nepojede, i když počasí letos přeje

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
maraton na bruslich
Zdroj: Shutterstock

Maraton na bruslích – i tak by se dal nazvat závod kolem jedenácti měst v nizozemském Frísku. Jezdí se po zamrzlých vodních kanálech, trasa měří přes 200 kilometrů a odehrává se jen za příznivých podmínek, které musejí být, jak jinak, mrazivé. Velké mrazy v oblasti nastávají právě teď.

Závod se bohužel nepojede z jiných důvodů. I přes přízeň počasí se bruslařští vytrvalci nemohou zúčastnit, protože tento zážitek jim překazila pandemie koronaviru, která celý svět trápí již více než rok.

Ideální podmínky pro závod, ale koronavirus vítězí

Víkendové teploty by se měly dostat až k minus 30 stupňům, což je ideální teplota pro tento druh závodu. Důležité jsou také teploty přes den, které by se neměly dostat přes nulu.

Frísko je severní oblast Nizozemska a oteplení by mohlo přijít až za několik dnů. Každý s napětím očekával, jaký bude rozsudek.

Na závod je potřeba, aby měl led tloušťku alespoň 15 cm. Taková podmínka by se o víkendu lehce splnila. Na ledu nesmí ležet sníh, protože se po něm nedá bruslit, jak vysvětlil Gauke Bootsma, člen organizačního výboru závodu.

Ten je také spolumajitelem bruslařského muzea v Hindeloopenu, ve kterém se dozvíte více o historii závodu a najdete zde uchované trofeje některých z jeho účastníků.

Hindeloopen je město, jež je propojeno právě vodními kanály, které měří 220 kilometrů.

Poprvé v roce 1990

První závod proběhl již v roce 1990. Tenkrát se o něm moc nevědělo a zúčastnilo se ho 24 bruslařů. Jenže o několik let později již bylo přihlášených několik tisíc nadšenců, kteří chtěli vyzkoušet své síly na bruslích.

Tento závod se přitom nedá jezdit každý rok, protože záleží na počasí. Naposledy se tak na fríských kanálech jel závod v roce 1997.

Od té doby bruslaři sledují každý rok vývoj nejen počasí. Letošní zima je v tomto ohledu ideální, bohužel se závod musel odložit kvůli pandemii koronaviru. Dodržet dvoumetrové rozestupy je pro organizátory téměř nemožné, navíc jsou zakázané hromadné akce.

Letošní zima tak v tomto ohledu vejde do dějin. Podmínky pro spuštění závodu jsou ideální, lidé na ně čekají několik desítek let, bohužel jim ho překazil malý virus, který vzniknul v Asii. Nadšenci si tak musejí nejméně jeden rok počkat, zima už ale nemusí být tak tuhá.

Autor: Raina Tomanová



Související články