Nadal nabádal tenisty k pokoře. Rýpl si i do Djokoviće

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
rafael nadal
Zdroj: Profimedia

Sedmdesát dva hráčů a hráček bylo v kontaktu s nakaženou osobu při cestě do Melbourne. Největší hvězdy Novak Djoković nebo Rafael Nadal se na Australian Open připravují v Adelaide, které je méně zasažené. Jejich výhody vyvolaly v tenisovém světě ostrou debatu.

Španělský tenista se snažil situaci uklidnit. „Domácí vězení“ neboli povinnou karanténu musela podstoupit také čtveřice Čechů – Barbora Strýcová, Kateřina Siniaková, Barbora Krejčíková a Tomáš Macháč.

Strýcová v rozhovoru uvedla, že na pokojích nejsou otevírací okna

Nechtěla si ale stěžovat, Australanům se nediví. Měli lockdown pět měsíců, dostali se na nulu v pozitivních případech a chtějí, aby to tak zůstalo. Její pochopení ale nesdílí ostatní sportovci.

Vadí jim, kromě toho, že si do pokoje nemůžou pustit čerstvý vzduch, tak to, že Nadal a další mají v Adelaide k dispozici kvalitnější hotel a mohou opustit areál a věnovat se tréninku.

Rafael Nadal se tak k situaci vyjádřil: „Samozřejmě je mi líto hráčů v karanténě, ale když jsme sem přijeli, věděli jsme, že tu budou přísná pravidla. Je normální si stěžovat, ale je potřeba širší perspektiva. Musíme si uvědomit, že na světě umírá spousta lidí, kteří se ani nestihnou rozloučit se svými blízkými.“

Austrálie byla v boji s pandemií úspěšná

Celkový počet nakažených se pohybuje kolem 30 tisíc, naopak ve Španělsku se čísla vyšplhala přes 2,5 milionu. V Melbourne panoval tvrdý lockdown dlouhých 111 dní. Grandslamový vítěz podpořil rozhodnutí pořadatelů slovy: „Situace je nešťastná pro všechny. Proto si cením toho, že tu můžete být a turnaj odehrát. Musíme to brát jako privilegium.“

Zároveň si rýpl do Novaka Djokoviče, který se postavil na stranu hráčů, pro který chtěl vyžádat přemístění z hotelových pokojů do domů s tenisovými kurty. Světová jednička se nechala slyšet, že se stará o problémy ostatních.

„Pomáhat se ale snažíme všichni, akorát někteří k tomu nepotřebují publicitu. Činí tak potichu, bez reklamy,“ neodpustil si.

Nadal na adresu svého konkurenta

Letošní Australian Open by mohlo být pro Nadala výjimečnou akcí. Pokud ho ovládne, osamostatní se na čele tabulek v počtu získaných grandslamů. Aktuálně se o první místo dělí s Rogerem Federerem.

Nadal s tenisem zatím skončit nehodlá, i když už mu v létě bude 35 let. Na život mimo okruh ATP se ale těší, protože s manželkou chtějí děti a ví, že se pak život změní.

Autor: Raina Tomanová



Související články