Český olympionik se nakazil koronavirem po očkování. Všem konspirátorům poslal jasný vzkaz

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
ondrej perusic
Zdroj: Profimedia

Ondřej Perušič už je v olympijské vesnici, ale tamní okolí si užít nemůže. Kvůli pozitivnímu testu na koronavirus musí být v karanténě a stále neví, jestli se vůbec olympiády zúčastní. Ohrožená je tak i účast jeho partnera Davida Schweinera. Informuje o tom iSport.cz.

Plážový volejbalista je přitom proti koronaviru očkovaný. On sám se totiž na olympiádu velmi těšil, stejně jako každý sportovec. Pro něj je ale na prvním místě zdraví.

Perušič nechce nikoho ohrozit, jak uvedl pro iSport.cz. Neúčast by ho samozřejmě mrzela, ale sám řekl, že to není konec světa.

Hrozí, že si volejbalový turnaj vůbec nezahraje

Jsou jen dvě možnosti. Buď se Perušič olympiády vůbec nezúčastní, nebo do turnaje zasáhne, ale nebude v nejlepší formě a turnaj tím může být ovlivněný. „Je to velká komplikace. Ale asi bych to nevyměnil za možnost se na olympiádu kvalifikovat. Mrzí mě, že ta situace nastala zejména vůči mému týmu, ať už vůči spoluhráči Davidovi nebo i trenérům a všem, kdo se na tom podíleli, protože do toho investovali spoustu energie a prostředků,“ prohlásil šestadvacetiletý volejbalista.

„Ale tím se dostáváme zpátky k tomu, že ochrana zdraví by měla mít přednost. Kde jsem se nakazil a jak k tomu došlo, to by byly jen spekulace, to se asi nikdy nedozvíme. Hlavně doufám, že všichni ostatní sportovci a další členové olympijského týmu, nejen našeho, budou v pořádku a že hry proběhnou pokud možno co nejbezpečněji,“ řekl dále Perušič.

Následně uvedl, že je očkovaný a že jeho případ by neměl sloužit jako střelivo pro ty, které zajímají konspirační teorie ohledně koronaviru. Přiznal, že někde chybu udělat musel, a proto se nakazil. „Je to zejména moje zodpovědnost. A hlavně doufám, že jsem neohrozil někoho dalšího.“

Slavnostního zahájení se nemůže účastnit, ale kolekci si na sebe oblékne

I když se kvůli nařízené karanténě nemůže zúčastnit slavnostního zahájení, které proběhne v pátek, nástupovou kolekci si na sebe přece jen oblékne. „Samozřejmě slibuju, že se obléknu aspoň symbolicky tady v karanténě. Můžu v něm pochodovat z jedné strany pokoje na druhou,“ ubezpečil fanoušky Perušič. Dobrá nálada ho tedy neopouští, ať je situace, jaká je, bere ji jako správný sportovec sportovně.

Navíc není jediný, u koho se nákaza prokázala. Prvním se stal člen realizační týmu české výpravy. Všichni chodí na testy pravidelně každý den, dělají se v olympijské vesnici. U Perušiče se nákaza potvrdila v neděli. Jak uvedl Martin Doktor, který má celou výpravu pod palcem, volejbalista nemá žádné příznaky.

„Organizátoři ho odvezli do hotelu, který je určen pro izolování bezpříznakových případů, protože Ondra je v tuto chvíli ze zdravotního pohledu v pořádku,“ přidal další informace šéflékař Jiří Neumann. Perušič se svým kolegou Schweinerem měl do turnaje zasáhnout 26. července, kvůli karanténě se tak nejspíše nestane.

„Zkoumáme možné posunutí zápasů nebo jiné varianty, které by klukům dle pravidel umožnily vstoupit do turnaje později. V tomto ohledu budeme ale moudřejší v dalších hodinách a dnech. Každopádně se pokusíme zamezit zklamání,“ dodal ještě Doktor.

Autor: Raina Tomanová



Související články