Čeští hokejisté do 18 let na mistrovství světa končí, Kanada je vyprovodila desítkou

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
Tomas Suchanek
Zdroj: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Česká reprezentace do 18 let podlehla ve čtvrtfinále kanadskému soupeři 3:10 a na turnaji, který se hraje v americkém Texasu, končí. Do boje o medaile se Kanada dostala díky skvělé první třetině.

V první dvacetiminutovce totiž českému týmu nastřílela čtyři body a za celý zápas si pět bodů připsal útočník Connor Bedard, kterému je teprve 15 let.

Mezi oběma týmy byly obrovské rozdíly nejen v bruslení

Mladí Kanaďané jasně ovládli již první třetinu. Na první pohled bylo patrné, kdo bude v zápase vedoucím týmem. Rychle bruslili, přemýšleli i dojížděli protihráče.

I když se česká reprezentace snažila držek krok, Kanada byla vždy napřed. Jakákoliv snaha byla marná, mladíci Česko do hry nepustili. Od prvních minut bylo patrné, že to bude těžké utkání.

Kanada navíc vstřelila čtyři branky z prvních šesti střel, což je skvělá bilance. Hráči se ukázali v tom nejlepším světle, což potvrdila také slova trenéra Davea Barra: „Češi pracovali tvrdě, hráli rychle, donutili nás ukázat všechny dovednosti v útočném pásmu.Byl to dobře odehraný zápas od obou mužstev. Soupeř měl ve hře spoustu dobrých věcí. Chtěl jsem po našich hráčích, abychom ty kluky hodně zatlačili, měli velký tlak do branky a doráželi. Všechno jsme to ukázali a to je dobré.“

Češi prohrávali již o tři branky, když snižoval Pajer, který se trefil v přesilové hře. V tu chvíli také došlo k výměně brankářů, místo Suchánka nastoupil Šatný. Kanaďané ale na branku reagovali za tři minuty.

Zbytek zápasu český brankář už jen sbíral puky z branky

V početní výhodě na začátku druhé třetiny skóroval kanadský Guenther, na 2:5 snižoval Chmelař, který puk dorazil do branky. Guenther následně přidal druhý gól v zápase a bylo rozhodnuto.

Během třetí třetiny už Kanada nedávala do zápasu tolik jako na začátku. Mohli si dovolit v tempu polevit, ale ve 47. minutě se trefil Bedard, následoval ho Winterton.

Češi se potřetí prosadili díky Szturcovi, ale o minutu a kousek později přidal devátou branku Harrison. Kanadský úspěch završil v přesilové hře v 54. minutě Wright, který je kapitánem kanadské osmnáctky.

Trenér Jakub Petr s výkonem samozřejmě nebyl spokojený. Pro iDnes.cz uvedl: „Měli jsme dost těžký začátek, soupeř dal z šesti střel čtyři góly. A to je pak těžké vrátit se zpátky do zápasu. Kanada hrála opravdu dobře, byla dobře koučovaná, ukázala spoustu dovedností. Skvělý přehled, nahrávky, bruslení i zakončení.“

Autor: Raina Tomanová



Související články