Chodkyně Anežka Drahotová je podezřelá z dopingu

od Raina Tomanová
< 1 minuta čtení
Anezka Drahotova
Zdroj: Profimedia

Anežka Drahotová, která se věnuje chůzi, měla při dopingové kontrole před třemi lety zvýšenou hladinu testosteronu. ČTK o tom informoval její právní zástupce Jan Šťovíček. Je ale přesvědčený o tom, že Drahotová nedopovala.

„Problémem má být zvýšená hladina testosteronu a jeho tzv. prekurzorů, což jsou jakési stavební kameny testosteronu. Jedná se o látky, které přirozeně produkuje lidské tělo. Pro mě osobně je to důkaz toho, že Anežka nedopovala. Věřím, že to brzy prokážeme a její jméno očistíme,“ prohlásil ve zprávě zaslané ČTK Šťovíček.

„Konzultujeme celou záležitost s odborníky, kteří se vyjadřují v tom smyslu, že je velice odvážné sportovkyni na základě tohoto nálezu obvinit z dopingu. Může se jednat o projev nějaké nemoci nebo poruchy,“ uvedl.

Právní zástupce si postěžoval na postup Antidopingového výboru České republiky. Od něj se již nějakou dobu snaží dostat důkazy, které proti chodkyni svědčí. Ta se nezúčastní žádného závodu, dokud se její případ nevyřeší.

Výbor si nemyslí, že by něco udělal špatně

Šťovíček nevěří, že by situace Drahotové měla něco společného se spravedlivým procesem. Antidopingový výbor prý nereaguje.

„Mrzí mě to, jsme připraveni spolupracovat a nález vysvětlit, ale s tímto přístupem to nejde,“ dodal Šťovíček.

Zástupce ředitelky a také tajemník Antidopingového výboru ČR Tomáš Vávra k celé situaci řekl: „Za Antidopingový výbor necítím, že bychom nějaké kroky podnikli špatně. Domnívám se, že poskytujeme informace, které máme poskytovat.“

U Drahotové se může jednat o nesrovnalosti v biologickém pase. Tyto informace uvedl server iDnes.cz. Vzorky se skladují několik let a pořád dokola se zkoumají.

Proto může trvat roky, než se o pozitivním nálezu sportovec vůbec dozví. Případ chodkyně Drahotové převzal Český atletický svaz – ten by měl se sportovkyní zahájit disciplinární řízení.

Drahotová je držitelka dvou medaili z mistrovství Evropy.

Autor: Raina Tomanová



Související články