Představitelé USA by na olympijské hry neměli jezdit, doporučila americká vládní komise

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
Joe Biden
Zdroj: Profimedia

Americká vládní komise ve středu vyzvala vládu Joea Bidena, aby do Pekingu na zimní olympijské hry nevysílala své sportovce ani úředníky. Komise se odvolala na náboženské pronásledování včetně čínského útlaku ujgurských muslimů. Ten Washington označil za genocidu.

Na začátku letošního roku avizovala prezidentská administrativa, že nemá v plánu americkým sportovcům bránit v účasti na hrách.

Došlo i na možné odložení nebo přemístění akce

Americká komise pro mezinárodní náboženskou svobodu vyzvala Washington, aby nadále ukládal cílené finanční sankce čínským vládním agenturám a úředníkům, kteří jsou odpovědní za „systematické a závažné porušování“.

Komise také doporučila, aby americká vláda „veřejně vyjádřila znepokojení nad pořádáním zimních olympijských her v Pekingu, které se původně měly konat v roce 2020.“

Pokud bude pokračovat čínský zásah proti náboženské svobodě, vládní úředníci USA se her nezúčastní. Čína ale opakovaně popírá obvinění za zneužívání.

Poté, co byla zveřejněna zpráva od komise, senátor Mitt Romney představil novou legislativu proti Číně, která by zavedla americký diplomatický bojkot pekingských her.

Legislativa zároveň mluví o tom, že je „nepříjemné a pobuřující“, že země bude pořádat olympijské hry při páchání genocidy.

Mladým sportovcům by mělo být umožněno na hry odletět

Pro hodně mladých sportovců jsou olympijské hry splněným snem. Bylo by špatně, pokud by jim bylo zakázáno odletět. Senátor Romney byl v čele organizačního výboru pro zimní hry v roce 2002, které se konaly v Salt Lake City.

Ministerstvo podle ministra zahraničí Neda Price zvážilo závěr americké komise. „Bereme v úvahu jejich zprávu, pokud jde o označení náboženské svobody. Budeme s nimi jednat později v letošního roce,“ uvedl Price pro agenturu Reuters.

Ujgurský americký právník Nury Turkel, který je také členem komise, řekl, že je zklamaný a že je stále předmětem debaty myšlenka bojkotu.

„Myslím, že je to politická sebevražda, aby se toho zúčastnil každý politik se zdravým rozumem a slušným politickým názorem na postoj kvůli pokračující genocidě,“ prohlásil Turkel.

Autor: Raina Tomanová



Související články