Pořadatelé olympijských her stále netuší, jestli na nich budou přítomni fanoušci

od Raina Tomanová
1 minuta čtení
olympijske kruhy
Zdroj: Shutterstock

V Japonsku jsou počty nakažených koronavirem stále vyšší a pořadatelé prozatím netuší, jestli budou na letošních olympijských hrách přítomni fanoušci. Rozhodnutí chtějí nechat až na červen.

Uvedla to agentura Kjódó. Organizátoři přitom veřejnost ujišťovali, že do konce dubna bude zveřejněno, jestli budou fanoušci v ochozech a budou podporovat sportovce.

Jedná se pouze o japonské fanoušky

Diváci ze zahraničí kvůli koronavirové pandemii do Tokia cestovat nesmějí. Japonsko se tím snaží vyhnout další vlně infekce a také rozšíření nebezpečných zahraničních mutací.

V posledních týdnech se situace v Japonsku zhoršuje. Dnes Tokio nahlásilo téměř 850 nových nakažených za 24 hodin. Je to počet, který poprvé od března překročil hranici 800 lidí.

Vláda proto nařizuje pro Tokio a další oblasti zavést nouzový stav, který tam ale nedávno skončil. Pro Japonsko tak není vhodná doba, aby se dalo s jistotou říct, že fanoušci budou v hledištích přítomni.

Minulý týden přitom diváci podporovali své favority při krasobruslařské World Team Trophy. Definitivní rozhodnutí tak musí ještě počkat.

Fanoušky potřebujeme nejen pro atmosféru, ale také kvůli ekonomice

Jestli organizátoři odloží rozhodnutí, získali by čas, a lépe by se tak dalo odhadnout, jak se bude situace vyvíjet. Mohlo by se počkat až do přelomu července a srpna, kdy olympijské hry mají naplánované první soutěže.

Fanoušci jsou přitom důležití také ekonomicky, protože přinesou do pokladen spoustu peněz. Někteří dobrovolníci, kteří budou při hrách pomáhat na pokladnách a v dalších oblastech, se ale rázně ohradili proti tomu, že by se měli nechat před hrami i během nich testovat.

Testování je přitom velmi důležité a bude hrát hlavní roli v tom, jestli se sportovci budou moci zúčastnit soutěží, na které se kvalifikovali.

Pokud pandemie v Tokiu bude dál postupovat a počty nakažených se budou navyšovat, je možné, že sportovci se bez fanoušků budou muset obejít, což výrazně ovlivní celkovou atmosféru her.

Autor: Raina Tomanová



Související články