Dnes začíná Duhový turnaj v rugby. Jeho podobu poznamenala pandemie

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
rugby hra
Zdroj: Profimedia

Turnaj v rugby Pro14 Rainbow Cup je rozdělen na dva samostatné turnaje, které poběží souběžně. Severní Rainbow Cup pro 12 týmů bude zahájen dnes, 23. dubna a potrvá až do 19. června.

Formát Rainbow Cup SA pro čtyři jihoafrické týmy ještě není oficiálně potvrzený. Kvůli koronavirové pandemii museli organizátoři změnit původní formát hry, který spočíval v jedné velké soutěži.

Odehrát Duhový pohár bez jihoafrických týmů nebylo v plánu

V důsledku omezení cestování kvůli covid-19 bylo nutné pozměnit soutěž tak, aby ji mohly odehrát všechny týmy. Proto přišlo na řadu rozdělení. Turnaj, který začíná v pátek 23. dubna, je určený pro evropské týmy.

Bude se skládat hlavně z derby zápasů v rámci národů, jihoafrické týmy budou muset nějakou chvíli s účastí počkat. V pátek večer startuje turnaj utkání Ulsteru proti Connachtu a také Edinburghu proti Zebre.

O víkendu budou následovat waleské a irské derby. Rozpočet turnaje ve výši asi 6 milionů liber by se měl rozdělit mezi všech 12 zúčastněných týmů severní polokoule.

O zkrácení základní sezony Pro14 bylo rozhodnuto loni v prosinci. Turnaj byl zkrácen o 6 zápasů, play-off se nakonec neodehrálo vůbec. Byl to způsob, jak generovat příjmy před vstupem jihoafrických týmů do ligy v příští sezoně.

Šéfové turnaje připustili, že neexistuje formální schválení, které by umožňovalo vstup těchto týmů do Spojeného království a Irska kvůli obavám z covid-19.

Týmy si mohou vyzkoušet všechny hráče, kteří přes sezonu nehráli tolik

Před potenciálním finále, které se odehraje v polovině června, budou tedy odehrány dva turnaje.

Ředitel rugby Dai Young z Cardiff Blues uvedl: „Je zklamáním, že (jihoafrické strany) nejsou zapojeny, ale v současné době je situace ve světě obtížná a věci se rychle mění. Měli jsme spoustu hráčů, kteří nehráli tolik, a chci vidět celý náš tým v akci, než vejdeme do další sezony.“

Představení jihoafrických týmů bude pro ty evropské významnou výzvou a změní celý turnaj. Hráče do zápasů budou kluby vybírat odpovídajícím způsobem, je potřeba udržet určitou dynamiku.

Autor: Raina Tomanová



Související články