Do Arsenalu se po několika letech vrátil trenér Mikel Arteta. Klub chce zvítězit nad Slavií

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
Trener Arsenalu Arteta
Zdroj: Profimedia

Arsenal si po několika velkých úspěších musel zvyknout na léta neúspěchů. Výjimku tvoří pět získaných FA Cupů, které Arsenal vyhrál v letech 2005, 2014, 2015, 2017 a 2020.

K dnešnímu dni je to téměř 17 let, kdy Arsenal neslavil vítězství v Premier League s pohárem v ruce. Je to dost dlouhá doba na to, aby Arsenal dostal léčbu „šokem“, v tomto případě novým trenérem.

Mezi fanoušky vyvolal vlnu pozitivních reakcí

Arteta se po třech letech po konci aktivní kariéry v roce 2019 vrátil na Emirates Stadium. Dříve sbíral zkušenosti coby asistent Pepa Guardioly v Manchester City. Nadšení, které projevili fanoušci klubu, těšilo také jeho vedení.

„Jsme nadšení, že se Mikel vrací zase zpátky k nám. Je důležité, že zná klub i jeho fanoušky. Může pomoci vrátit Arsenal tam, kde ho chtějí vidět všichni,“ řekl zástupce majitele Josh Kroenke.

O kvalitách muže nepochyboval ani Guardiola, který o něm řekl: „Jsem si jistý, že Mikel v Londýně bude skvělý, protože to byl jeho sen.“

Postupem času změnil klub k obrazu svému

Po dvou odehraných zápasech – remíza s Bournemouthem a prohra s Chelsea – už věděl, na čem pracovat. Tenkrát řekl, že hráči ještě nedokážou vydržet celý zápas v rychlém tempu.

Důležitým faktorem byla skutečnost, že měl na své straně také celou kabinu. Po jeho nástupu se k situaci vyjádřil obránce Sokratis: „Je před námi hodně tvrdé práce. Fotbal si ale jako tým znovu užíváme.“

S příchodem nového trenéra se do Arsenalu vrátila také radost ze hry. Na radosti z fotbalu si tento ofenzivní klub velmi zakládal už od začátku. Již ve třetím zápase slavil Arteta úspěch, když Arsenal porazil Manchester United 2:0.

Arteta přinesl také flexibilnost. Obrana totiž často nastupovala ve tříčlenném složení, systém hry se ale výrazně změnil. Hráči často měnili své pozice, dokázali být pro soupeře nečitelní.

Slavia Praha

Zdroj: MICHAL SVÁČEK / MAFRA / Profimedia

Soupeře to často zaskočilo, i tak ale tým postrádal kvalitu v konečné fázi. Proto pro ně byla konečná osmá příčka v Premier League maximem. Dnes večer se ale postaví proti Slavii ve čtvrtfinálovém zápase Evropské ligy.

V Evropské lize hrají „Kanonýři“ počtvrté za sebou

Ani jednou ale nedosáhli na triumf, i když předloni chyběl jen kousek. Po semifinále v roce dokráčel klub s Petrem Čechem v brance až do finále. Byl z toho ale debakl 1:4.

Letos chce Arsenal odpustek, Arteta má poslední šanci, jak příští rok vést svůj tým na mezinárodním poli, skrze Evropskou ligu. V té se jim zatím daří nejlépe. Základní skupinu londýnský klub ovládl s plným počtem bodů.

Arteta potřebuje proti Slavii uspět také z jiného důvodu – špatná ofenzíva málo šancí na střelu. „Byl jsem v šoku z toho, jak jsme hráli špatně. Fanouškům bych se chtěl omluvit,“ řekl španělský kouč po prohře s Liverpoolem 0:3.

Arteta má i nadále podporu vedení klubu i fanoušků. Generální ředitel Arsenalu Vinai Venkatesham řekl: „Mikel je tu od prosince 2019 a posledních 9 měsíců bylo asi nejnáročnějších v celé 134leté historii klubu. I navzdory tomu vedl Mikel hráče kupředu.“

Autor: Raina Tomanová



Související články