Důkaz, jak moc je očkování důležité: Neočkovaný lékař ohrozil celou českou olympijskou výpravu. Kdo další je pozitivní?

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
marketa slukova
Zdroj: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Olympijská výprava zažívá v posledních dnech velké napětí. Bohužel potvrzuje jeden případ nakažení koronavirem za druhým. A co hůř, tím prvním byl uznávaný lékař Vlastimil Voráček, který sportovce doprovázel. Píše o tom server iSport.cz.

Že je pozitivní, se zjistilo hned po příletu do Tokia, kdy šel po absolvování testu do karantény. Jako lékař by přitom měl vědět všechna rizika, která jsou s pozitivitou spjatá. Ohrozil tak nejen ostatní členy, kteří s ním v letadle cestovali, ale mohl nakazit i ostatní sportovce.

V letadle seděli také nakažení Perušič, Nausch nebo Širuček

Po absolvování dalších testů se zjistilo, že nakažení jsou také plážový volejbalista Perušič, trenér volejbalistek Nausch a stolní tenista Širuček, pro kterého olympiáda skončila ještě dřív, než začala. Další dva sportovci musí počkat na výsledky testů. Dlouho trvalo, než vůbec Voráčkovo jméno zveřejnili.

„Doufali jsme, že to bude první a poslední nález, i z toho důvodu jsme jméno doktora Voráčka nezveřejnili. Jména sportovců a trenéra jsme zveřejnili po dohodě s nimi,“ řekl pro Seznam Zprávy ředitel komunikace ČOV Tibor Alföldi.

Lékař přitom ještě není proti koronaviru očkovaný. Je to z důvodu, že to Mezinárodní olympijský výbor nepožaduje, není to povinné.

„Očkování není podmínkou účasti na olympijských hrách a nelze ho vynucovat ani podle Olympijské charty, i když my jsme ho samozřejmě důrazně doporučovali všem,“ uvedl na pravou míru Alföldi.

Letecký speciál do Tokia s českými olympioniky sice přiletěl, ale již čtyři z nich jsou v izolaci. Posledním potvrzeným nakaženým se stal stolní tenista Pavel Širuček.

Na potvrzení pozitivních testů čekají další čeští sportovci

Společně se čtyřmi nakaženými cestovalo také dalších 12 sportovců, kteří žijí ve strachu nejen o zdraví, ale také o to, jestli vůbec na olympiádě budou moct předvést své výkony. Alföldi vůbec nechtěl zveřejňovat jméno toho, kdo byl nakažený, protože si myslel, že to bude první a poslední případ nakažení, což se bohužel nestalo.

V pondělí měl pozitivní test na koronavirus plážový volejbalista Perušič, který tuto situaci vzal sportovně a bere to tak, jak to je.

V úterý byl potvrzený trenér beachvolejbalistek Nausch a ve středu právě Širuček, pro kterého měla být letošní olympiáda premiérou. „Nejsem první a myslím, že nebudu ani poslední, ale nezbývá nic jiného, než to takhle vzít,“ řekl stolní tenista, který musí strávit několik dní v karanténě, a na olympiádě se tak neukáže.

Poslední možná opravdu nebude. Pozitivní antigenní testy totiž měli další dva sportovci – prvním z nich je Markéta Sluková, kterou má pod křídly právě nakažený trenér Nausch, a také další sportovkyně. V letadle ale bylo dalších 10 sportovců, kteří mohou jen čekat a pravidelně se testovat.

Olympiáda začíná již zítra odpoledne, kolik ale nakonec bude českých sportovců „na značkách“, to se teprve uvidí. Vysoké počty nakažených mohou ohrozit celou olympiádu, a ne jen českou výpravu.

Hry se přitom budou odehrávat bez diváků, na slavnostním zahájení bude přítomna asi jen tisícovka lidí. I přes přísná hygienická opatření se ale pozitivní případy mohou vyskytnout.

Autor: Raina Tomanová



Související články