Fanoušci budou moci na stadiony už o víkendu. Nelíbí se jim však, za jakých podmínek

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
zapas bez divaku
Zdroj: Michal Beranek / CNC / Profimedia

Na utkání fotbalové ligy se nadcházející víkend mohou vydat fanoušci. Po více než půl roce se otevřou brány fotbalových stadionů. Jejich kapacita ale bude omezená. Všichni návštěvníci, kteří se rozhodnou podpořit svůj tým přímo na stadionu, musí mít negativní antigenní test, který nesmí být starší než 48 hodin. Při zápase musí mít nasazený respirátor.

Kluby mohou do hlediště pustit nejen dlouhodobé partnery klubu, ale také permanentkáře. „Několikrát v minulosti jsme deklarovali, že návrat fanoušků na stadiony je pro nás největší prioritou. Naše snažení nyní dospělo k pozitivnímu výsledku a v rámci pilotní studie dojde k alespoň částečné účasti diváků na tribunách. Jsem rád, že nás ministerstvo zdravotnictví vyslyšelo,“ řekl předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda. Asociace řídí v Česku všechny profesionální soutěže.

O možnosti vstupu fanoušků na stadiony rozhodlo ministerstvo zdravotnictví

Kapacita stadionu je ale omezena na deset procent. Kromě diváků se budou do celkového počtu počítat také členové pořadatelské služby, zástupci médií a také další osoby, které zajišťují organizaci utkání.

Svoboda ještě navíc řekl: „Věřím, že pro závěrečnou fázi sezóny půjde o příjemné zpestření v obou profesionálních soutěžích a že fanoušci budou ochotni za cenu dlouho vytouženého návratu na fotbal akceptovat i několik nutných podmínek, jako je povinné testování, respirátory nebo rozestupy.“

Dle reakcí na sociálních sítích ale nejsou fanoušci z opatření příliš nadšení. Nechápou například, proč musejí mít na tribunách respirátory, když doloží negativní test. „Dva dny běhání po testech a potvrzeních a pak tam budeš na tribuně sám,“ píše se například pod jedním příspěvkem na facebooku klubu SK Slavia Praha.

Pokud nedojde k nějakým zvratům, mohou fanoušci na nedělní utkání Slavie s Plzní

Diváci se naposledy na zápas dostali na začátku října loňského roku. Poté vláda zastavila veškeré sportovní aktivity a výjimky dostaly pouze významné akce.

Necelé dvě tisícovky fanoušků mohou na vlastní oči vidět v pražském Edenu nedělní zápas Slavie proti Plzni. Sešívaní mohou rozhodnout o svém třetím titulu za sebou. Fanoušci ale mohou také na zápas Jablonce s Olomoucí.

Pražská Slavia se během jara chtěla zapojit do projektu Cesta ze tmy, díky kterému dostala na stadion několik stovek fanoušků na pohárové utkání s Leicesterem. Šéf Jaroslav Tvrdík tehdy tvrdil, že má podporu ministerstva, aby mohl zaplnit stadion z patnácti procent.

Tehdejší ministr Blatný ale tvrzení ještě ten den zpochybnil a odmítl a od té doby se fanoušci neřešili. Ministerstvo udělovalo výjimky pouze pro významné duely, jako byl například zápas Slavie s Arsenalem.

Na fotbal se nyní dostane i širší veřejnost, ale jaké budou přesné podmínky k tomu, aby se zápasu zúčastnila, ještě není jasné.

Autor: Raina Tomanová



Související články