Fanoušci Manchesteru United protestovali před stadionem, byl kvůli nim odložen zápas s Liverpoolem

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
protest manchester
Zdroj: Profimedia

Zápas Premier League byl odložen poté, co se stovky fanoušků Manchesteru United postavily před stadion Old Trafford. Protestovali tam proti bohatým americkým majitelům klubu.

V oficiálním prohlášení Premier League se uvádí: „Po narušení bezpečnosti na Old Trafford byl zápas Manchester United vs. Liverpool odložen.“

Rozhodnutí padlo ze strany policie, klubů i místních úřadů

Odložení sice fanoušci nesli nelibě, ale bylo to kolektivní rozhodnutí policie, obou klubů, které měly hrát, Premier League jako takové i místních úřadů.

Policisté uvedli, že před stadionem Manchesteru United se sešlo více než 1 000 demonstrantů. Dalších asi 200 se shlukovalo před hotelem Lowry, kde byli hráči United před zápasem ubytováni.

Při demonstraci byli dokonce dva policisté zraněni. Jeden byl napaden lahví a má ránu v obličeji. Musel na ošetření do místní nemocnice.

I po několika dnech jsou fanoušci Manchesteru United stále nespokojení s možností klubu vstoupit do evropské Superligy. Klub vlastní rodina Glazerů, která je majitelem také týmu Tampa Bay Buccaneers.

„Chápeme a respektujeme sílu pocitů fanoušků, ale odsuzujeme všechny násilné činy, škody způsobené trestným činem a přestupky, zejména s ohledem na související porušení pravidel souvisejících s covid-19,“ uvedla ve svém prohlášení Premier League. Prohlášení zveřejnila mimo jiné stanice CNN Sport.

Odložením zápasu chtěla Premier League zajistit bezpečnost

„Fanoušci mají spoustu svých kanálů, kde mohou dát najevo svůj názor. Akce menšiny, která byla dnes k vidění, nemá ale žádné opodstatnění,“ uvedla PL v prohlášení.

„Soucítíme s policií i stevardy, kteří se museli vypořádat s touto situací. Ve fotbale by ale takové protesty neměly mít žádné místo. Nový termín zápasu bude sdělen ve správnou chvíli.“

Také klub Manchester United vydal prohlášení, ve kterém sice uznává právo fanoušků na svobodný projev, zároveň ale lituje narušení celé akce, kterým ohrozili ostatní fanoušky.

„Děkujeme policii za její podporu a budeme jí pomáhat při jakémkoli následném vyšetřování.“ Při protestu byly vypuštěny světlice a po policistech fanoušci házeli skleněné lahve.

Demonstranti, kteří postávali u Old Trafford, byli vůči policii mimořádně agresivní a nepřátelští, samotní zaměstnanci United se dokonce museli zavřít do budovy.

„Zahájili jsme vyšetřování a budeme úzce spolupracovat s partnery, abychom zajistili zjištění úplných okolností kolem dnešních událostí a stíhání odpovědných osob,“ uvedla místní policie.

Autor: Raina Tomanová



Související články