Fanoušek byl zatčen za útok na basketbalovou hvězdu. Použil k tomu netradiční zbraň

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
Kyrie Irving basketbal
Zdroj: Shutterstock

Jeden z fanoušků se na basketbalovém zápase natolik rozvášnil, že hodil plastovou lahví po basketbalistovi Kyrie Irvingovi. Muž byl v tu chvíli za tento lahvový útok zatčen. Zprávu o události přinesla americká televize CBS News.

Jednadvacetiletý basketbalový fanda Cole Buckley byl zatčen a obviněn z útoku nebezpečnou zbraní poté, co v neděli večer údajně hodil lahev s vodou na basketbalovou hvězdu Brooklyn Nets Kyrie Irvinga.

Obviněný odešel s pokutou

Mnoho lidí si v tu chvíli kladlo otázku, zda plastová lahev skutečně představuje nebezpečnou zbraň. Právníci však tvrdí, že taková obvinění jsou běžná a k odsouzení by došlo, pokud by se dokázalo, že muž měl v úmyslu basketbalistovi způsobit újmu na zdraví.

Buckleymu byla na dobu neurčitou zakázána účast na jakékoliv akci konané v místě incidentu, tedy v aréně Celtic.
Po třech dnech byl dotyčný zproštěn obvinění a mohl odejít z vazby domů. Neminula ho však pokuta ve výši pěti set dolarů.

Mohlo jít o rasismus

K incidentu došlo po vítězství Brooklyn Nets. Když Irving opouštěl hřiště, Buckley po něm lahev hodil. Podle svědků ho lahev však pouze „šmrncla“ o hlavu. Nedá se však pochybovat, že to bylo ze strany fanouška velice neetické a nesportovní.

Po hře Irving uvedl, že toto gesto považuje za rasistické, což potvrdil i okresní právník. Podle jeho slov nehodlají takové chování tolerovat, a to především v tomto sportu, jehož hráči se skládají převážně z černochů.

Je lahev s vodou smrtící zbraň?

Incident však přiměl fanoušky k otázce, zda šlo skutečně o útok jako takový a zda je lahev s vodou smrtící zbraň.

Stát Massachusetts definuje nebezpečnou zbraň jako jakýkoli nástroj konstruovaný nebo používaný tak, aby mohl způsobit smrt nebo velkou újmu na zdraví.

Profesorka práva na Washingtonské univerzitě Mary D. Fan uvedla, že stát Massachusetts je jedním z mnoha států, ve kterých takový zákon platí.

„Pokud házíte s něčím, co je těžké a plné, je to v zásadě stejné jako hodit někomu na hlavu kámen nebo cihlu. V tomto kontextu se tedy skutečně jednalo o smrtící zbraň,“ řekla Fan.

Autor: Julie Bordášová



Související články