Fotbalová asociace tvrdí, že Ronaldo Bicana nepřekonal. Podle jejích statistik mu chybí 61 gólů

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
Cristiano Ronaldo
Zdroj: cristiano barni / Shutterstock.com

Fotbalista Juventusu Turín Cristiano Ronaldo ve středečním zápasu Superpoháru v Itálii svým 760. gólem v klubu nebo reprezentaci historický rekord Josefa Bicana bohužel nepřekonal.

Tvrdí to Fotbalová asociace ČR (FAČR), který musela prověřit góly československého útočníka. Zjistila, že legendární střelec zaznamenal 821 branek. Portugalci tak chybí k vyrovnání rekordu ještě 61 branek. Informovala o tom ČTK a další tuzemská média.

Některé statistiky uvádějí jiný počet vstřelených gólů

Na remonovaných webech RSSSF a IFFHS mu připisují 805 branek, podle jiných statistik jich je pouze 759. Komise pro historii a statistiku FAČR ale zjistila, že slavný Bican, který zemřel v roce 2001, skóroval ještě vícekrát, a to v oficiálních zápasech.

Z přípravných utkání se přitom do statistiky zapisují pouze zápasy za reprezentaci, za klub nikoliv. Předseda komise pro historii a statistiku Jaroslav Kolář uvedl: „Vybrat z množství Bicanových branek jen ty oficiální je složité. Komise vyšla z počtu branek, které Bicanovi počítají mezinárodní statistické weby.

Výčet skončil na čísle 805, ale nebyly započítány branky vstřelené v roce 1952 za Hradec Králové ve druhé nejvyšší české soutěži. Branky se nám podařilo dohledat – bylo jich 53 ve 26 zápasech.“

Prověřovaly se znovu další údaje

Za komisi může Kolář prohlásit, že Bican má na kontě opravdu 821 branek. Ronaldo se tak bude muset ještě nějakou chvíli snažit, aby dosáhl této mety.

Chybějící góly ve druhé lize se povedlo najít i díky pomoci sekretáře okresního svazu Hradce Králové Lubomíra Douděry a sekretáře klubu Jiřího Rádla. Byla to týmová práce, bez které by se ke konečnému výsledku nedostali.

Komise zároveň upřesnila i další údaje – upravila počet branek v tuzemské lize ze 450 na 447, uvedla na pravou míru také počet gólů v reprezentaci a vynechala branky z podzimu roku 1944, kdy se na českém území žádná soutěž nehrála.

Většina statistik byla komisí ověřena, u Bicanových gólů ve Středočeském poháru to ale nebylo možné, nakonec se vycházelo z údajů webu RSSSF.

Autor: Raina Tomanová



Související články