Fotbalová Plzeň už našla nového trenéra. Všem známé jméno doplní i další legenda

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
Michal Bilek
Zdroj: Profimedia

Plzeň nedávno odvolala trenéra Adriana Guľu, ale rychle si našla náhradu. Je jí bývalý reprezentační trenér, jemuž bude asistovat neméně známý bývalý fotbalista.

Michal Bílek působil v Plzni již během její zlaté éry, zkušenosti má také s reprezentací a působil i ve Spartě. Nový trenér už byl během pondělního dopoledne oficiálně potvrzen.

O Bílka měla Viktoria Plzeň zájem již dříve

Zdroj, který působí v blízkosti klubu, pro Sport.cz uvedl: „Vedení Plzně se dohodlo na spolupráci s Michalem Bílkem, jeho asistentem bude Pavel Horváth.“

Bílek působil jako kouč reprezentace, kterou na mistrovství Evropy v roce 2012 dovedl do čtvrtfinále. Ke spolupráci s Plzní dojde až teď, i když o něj měla zájem mnohem dřív.

Bílek se zapojí hned v pondělí, již ve středu povede Viktorku právě proti Spartě, kde působil jako hráč a získal s ní sedm titulů. Pražský tým také koučoval, v roce 2007 se Spartou získal double.

Bez stálého angažmá je Bílek od listopadu 2020. Předtím působil u kazašské reprezentace, kam přestoupil ze Zlína. V české lize se tak objeví po dvou letech. Jeho asistent Horváth nedávno skončil jako trenér v Příbrami.

Spory jsou zapomenuty, musí fungovat společně

Dříve měli mezi sebou Bílek s Horváthem menší spory, které už jsou dnes urovnány. Možná si pamatujete na rozhovor, ve kterém Bílek odpovídal na dotaz, jestli neuvažuje o Horváthovi jako o posile do reprezentace.

Bílek žertovně odpověděl, že na něj nemají v národní sestavě tak velké trenky, což se Horváthovi samozřejmě nelíbilo, i když to bylo myšleno jako vtip. Dnes už je ale situace jiná a bude zajímavé sledovat, jak se jim jako trenérské dvojici bude pracovat.

Plzeň se chce dostat do předkol Evropské ligy a od Bílka se očekává, že tam tým dovede. V letošní sezoně ztrácí Viktorka čtyři body na poslední příčku, která zajistí účast v kvalifikaci.

Plzeň ještě čeká zápas v MOL Cupu, kam se dostala do finále. Proti ní se ale postaví mistrovská Slavia, která v lize Viktorku přehrála 5:1. Kromě Bílka mohl post trenéra zastoupit také Vítězslav Lavička nebo Zdenko Frťala.

Autor: Raina Tomanová



Související články