Hrozí zrušení olympiády kvůli covidu. Narůstá počet nakažených sportovců

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
stadion olympiada tokio
Zdroj: Tomacrosse / Shutterstock.com

Olympiáda je vrcholem sezony, leckdy i kariéry mnoha sportovců po celém světě. Letní olympijské hry se musely z roku 2020 přesunout na letošek, a to z důvodu stále nekončící pandemie koronaviru.

Bohužel na stadionech nebudou moci být žádní diváci, ale sportovci se i tak mohou vybičovat k maximálním výkonům, aby získali nejcennější kovy. Je ale otázkou, jestli olympiáda nebude na poslední chvíli zrušena. To nevyloučili organizátoři her, které trápí narůstající počet nakažených sportovců a členů týmů, kteří do Tokia dorazili.

Konání letošních her podpořil šéf WHO

Noční zpráva o tom, že by se na poslední chvíli olympijské hry zrušily, nenechala spát ani šéfa Světové zdravotnické organizace Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse. Ten jejich konání podpořil několika slovy. Informaci, že by se olympiáda nekonala, uvedl v noci ředitel organizačního výboru Toširó Mutó. Nelíbí se mu, jak rychle přibývají nakažení koronavirem, ať se jedná o samotné sportovce, kteří musí zůstat v izolaci ve vesnici, nebo členy jejich týmu.

Variantu, že by se hry zrušily, ale odmítl prezident Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach. Zahájení tokijské olympiády je naplánováno sice až na páteční odpoledne, již dnes ale začínají soutěže. Jako první se představí fotbalistky a softbalistky.

Japonské úřady uvedly, že v souvislosti s olympiádou už mají kolem sedmdesáti nakažených koronavirem. Někteří z nich byli pozitivně testováni již v olympijské vesnici, včetně českého plážového volejbalisty Ondřeje Perušiče nebo trenéra naší ženské dvojice beachvolejbalistek Simona Nausche.

Olympiáda poprvé bez diváků. Neexistuje nulové riziko, tvrdí Bach

„Nemůžeme předpovídat, jak se bude koronavirová situace vyvíjet. Takže budeme pokračovat v diskusích, pokud by případů skokově přibývalo,“ uvedl pro ČTK Mutó. Zato šéf MOV Bach má zcela opačný názor: „My v MOV nikdy nezradíme sportovce a zrušením bychom přišli o celou generaci sportovců. Takže zrušení pro nás nikdy nebyla možnost.“

Odkázal tím na loňský březen, tehdy se rozhodovalo, jestli budou tokijské hry odloženy, nebo přímo zrušeny. V tu chvíli podle Bacha bylo lepší je zrušit a získat peníze z pojistky. Nakonec se olympijské hry pouze odložily, i když do poslední chvíle nebylo jisté, jestli do Tokia sportovci odletí.

„Svět potřebuje olympiádu jako symbol naděje. Olympijské hry mají sílu spojit svět dohromady, inspirovat, ukázat, co je možné,“ uvedl již dříve šéf WHO. Jenže v Japonsku je proočkovanost o dost nižší než v ostatních vyspělých zemích, a tak stále panují obavy, jestli by olympiáda nezpůsobila další vlnu nákazy.

Organizátoři her ale ujišťují, že všichni účastníci musí dodržovat hygienická nařízení a opatření proti šíření koronaviru. „Udělali maximum, aby tyhle hry byly úspěšné. V životě neexistuje nulové riziko,“ doplnil nakonec šéf WHO. Sportovci to už tak budou mít o dost těžší, protože nebudou mít podporu diváků.

Autor: Raina Tomanová



Související články