Jak Superliga spojila fotbalové kluby proti bohatým majitelům

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
Protest superliga
Zdroj: Profimedia

Jak jsme již informovali, založení nové Superligy, která se měla odtrhnout od organizací FIFA i UEFA, nakonec nevyjde. Fanoušci protestovali na sociálních sítích, mnoho z nich se také vydalo do ulic. Protestovali například proti účasti Chelsea, když se shromáždili před jejím stadionem na Stamford Bridge. Rozzlobené posměšky se ale brzy otočily k jásotu.

Následovalo pět anglických klubů, které si účast v projektu také rozmyslely. Sotva 48 hodin od uveřejnění se tak projekt rozpadl.

Arsenal uvedl, že to byli fanoušci, kteří klub donutili zamyslet se nad svými kroky a nakonec ze Superligy odejít.  „Poslední dny nám opět ukázaly, jak hluboko cítíme, že naši fanoušci po celém světě mají tento skvělý klub a hru, kterou milujeme, rádi,“ zní v dopise pro fanoušky od vedení Arsenalu.

„Nepotřebovali jsme si to nijak připomínat, ale reakce příznivců v posledních dnech nám dala čas na další úvahy a hluboká zamyšlení,“ píše se v něm také.

Fanoušci, hráči, politici i široká veřejnost reagovali na Superligu rozdílně. Když fotbaloví příznivci vyšli do ulic s transparenty, hráči vytvořili vlastní protesty prostřednictvím triček nebo pozápasových rozhovorů.

Premiér Boris Johnson uvedl, že sportovní kluby mají plnou podporu vlády

Vůdce opozice Keir Starmer označil odstoupení klubů ze soutěže jako „zlomový okamžik“. Fiasko Superligy ukázalo, kolik moci mají bohatí majitelé špičkových klubů, ale také to, jak mohou tuto moc potlačit fanoušci i další zúčastněné strany.

Někteří majitelé klubů také vznesli odpor. Superligu odmítl například Bayern Mnichov. Nasser Al-Khelaifí, generální ředitel Paris Saint-Germain, zase vyzval fotbal, aby nezapomínal na své fanoušky, když slíbil věrnost UEFA.

Britská vláda označila Superligu za „kořenovou zkoušku fotbalu v této zemi“. Fotbal by měl brát své fanoušky vážně a stavět se proti nim na vlastní nebezpečí. Je to ponaučení, které pomůže posunout situaci dopředu.

Pro CNN Sports uvedl Nigel Huddleston jakožto ministr sportu, že se situace bude přezkoumávat. Mělo by dojít k celé řadě doporučení ohledně správy fotbalu a také s toku peněz v něm. Může to postavit fotbal na pevnější základ.

V posledních letech anglický fotbal zažil mnoho neúspěchů a problémů. To by se nyní mohlo postupně změnit.

Autor: Raina Tomanová



Související články