Jedete se podívat na Čechy do Maďarska? Tohle vám vzkazuje Vojtěch

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
fanousci fotbal
Zdroj: Profimedia

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch vyjádřil své obavy nad tím, že by na fotbalové EURO mělo dorazit několik tisíc českých fanoušků. Další kolo se totiž odehraje v blízké Budapešti, kde se Česko utká s Nizozemskem. Informace přinesly Novinky.cz.

Pokud se fanoušci rozhodnou na zápas přeci jen odjet, chce, aby se po návratu nechali otestovat. Na nizozemském stadionu může být naplněna kapacita, takže se očekává „plný dům“. Těší se na něj fanoušci i samotní fotbalisté.

Zápas se odehraje v neděli, ale dopravci už teď museli posílit spoje

Utkání mezi Českou republikou a Nizozemskem se sice bude hrát až v neděli, už teď ale dopravci hlásí velký zájem a některé spoje už museli posilovat. Do maďarského hlavního města se může vydat několik tisíc českých fanoušků, kteří si tuhle událost nechtějí nechat ujít.

„Já jako ministr zdravotnictví bych doporučil, aby lidé spíše sledovali ten zápas u televize, protože tyto hromadné akce v současné době riziko představují. Byl bych velmi obezřetný,“ netají se obavami z koronaviru Vojtěch. Maďarsko přitom patří mezi země, které jsou označeny zeleně, takže není nutné chodit na test nebo být v karanténě.

Stadion v Budapešti se může naplnit do plné kapacity, což je až 60 tisíc diváků. Všichni ale musí být otestovaní, test nesmí být starší než 72 hodin. I očkovaní se na zápas dostanou, musí být ale dva týdny po vakcíně.

Roušky jsou sice povinné, ale na zápasech se to neřeší

V podmínkách na webu pořadatelského stadionu se můžete dočíst, že jsou roušky povinné. Když se ale podíváte na fotografie z minulých zápasů, nikdo to neřeší. Pokud se naplní kapacita, není možné uhlídat ani rozestupy mezi lidmi. Vojtěch tak nabádá k opatrnosti.

„Pokud se tak někdo rozhodne, tak poprosím, ať je velmi obezřetný a odpovědný a ideálně když se bude vracet, tak si dojde na test, který je hrazený, aby měl jistotu, že není nakažený a nemůže nakazit někoho dalšího,“ řekl k situaci ministr zdravotnictví.

Opatrnost vyjádřil také epidemiolog Rastislav Maďar, který dělá poradce právě pro ministerstvo zdravotnictví. Osobně by na fotbal nejel, ani kdyby měl obě dávky vakcíny proti koronaviru. Není ale jasné, kolik fanoušků se do Nizozemska skutečně vydá.

Faktem je, že vstupenky se prodávají již od čtvrtka, ale zatím není vyprodáno. Podle pravidel, která nastavila UEFA, mohou mít hosté pět procent kapacity stadionu.

Fanoušci ale kupují nejen vstupenky, ale hlavně jízdenky na vlaky nebo autobusy. Většina velkých dopravců hlásí plno a musí posílit spoje.

Zdroj: Novinky.cz

Autor: Raina Tomanová



Související články