Jizerská 50 se pravděpodobně uskuteční v plném rozsahu

od Nikola Jaroschová
< 1 minuta čtení
Jizerska padesatka
Zdroj: Ota Bartovský / MAFRA / Profimedia

Elitní závod Jizerské padesátky, který je naplánovaný na neděli 14. února, se zřejmě uskuteční v plném rozsahu. Jeho součástí je také sprint pro profesionály. Vyplynulo to z jednání pořadatelů s ministerstvem zdravotnictví.

Možnost testovat závodníky a povolení hromadného startu úřad zamítl. Ve hře je ale varianta individuálních startů, které budou rozdělené na více dní.

Závody se budou konat v izolaci, stejně jako jiné sportovní akce

Ke trati nebudou moci žádní diváci a celý Bedřichov se na nedělní dopoledne uzavře také pro automobilovou dopravu. Sprint i dálkový běh, které jsou zařazeny do seriálu Visma Ski Classics budou probíhat v izolaci.

Pořadatelé pro ČTK uvedli: „Veřejnosti doporučujeme se na běžkách vyhnout trase ČEZ Jizerské 50 v době konání závodu, což je 14. února v dopoledních hodinách.“

Není jasné, jestli se na trať dostanou také hobby závodníci, kteří mají zaplacené startovné. Před Vánoci organizátoři předčasně zastavili registrace, to už ale bylo přihlášených na 5000 účastníků.

Zástupci ministerstva zdravotnictví zamítli, že nebude možné pustit na start veřejnost v plánovaném termínu během tří dnů, i kdyby se prokázali negativním testem na koronavirus.

Ve hře jsou individuální starty

Aby se lidé neshlukovali, uvažuje se o variantě individuálních závodů, aby se na start dostali všichni závodníci, kteří se do závodu přihlásili. Na toho rozhodnutí si ministerstvo vzalo delší čas.

Termín rozhodnutí není známy, ale jakmile bude podoba závodu schválena, organizační tým bude o podrobnostech informovat veřejnosti i samotné závodníky.

Při hobby závodníky se závod nakonec konal pouze virtuálně, kdy se zúčastnit mohli kdekoliv a zaznamenat svůj čas a vzdálenost pomocí mobilní aplikace nebo hodinek. Výdej čísel by zajištěn elektronicky a poté poštou, společně se startovním balíčkem.

Autor: Raina Tomanová



Související články