Česká kraulařka Anika Apostalon k udržení formy nepotřebuje bazén. Trénink přizpůsobila pandemii

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
plavani
Zdroj: Shutterstock

Plavání je sport, který trpí nejvíce tím, že jsou podaná opatření proti šíření koronaviru. Poznat to bylo i na uplynulé sezoně z pohledu Aniky Apostalon. Česká kraulařka žijící dlouhodobě v Los Angeles se musela přepnout z tréninkového rytmu do „suchého“ života, případně do přípravy ve velmi omezených podmínkách. Informuje o tom iRozhlas.cz.

Plavecké centrum Rose Bowl na první pohled nijak nevyniká. Je uzavřené mezi kopci, zhruba půl hodiny cesty autem od centra Los Angeles. I když není supermoderní, je kvalitnější než jakékoliv české plavecké centrum.

Apostalon zde trénuje dva dny v týdnu

V tamních vodách trénuje dvakrát týdně a potom posiluje ve venkovní posilovně. Dva dny pak trénuje na Univerzitě Jižní Kalifornie kousek od centra Los Angeles.

Pandemie koronaviru ale všechno změnila. Apostalon stejně jako jiní plavci v Česku byla několik týdnů bez možnosti trénovat. Musela se přizpůsobit situaci. Sama to bere jako největší přínos minulého roku.

„Naučila jsem se, jak je těžké se motivovat, když člověk nechce trénovat, nebo nemá kde. A jak se udržet ve formě, když profesionální plavec nemůže do bazénu,“ popsala situaci Apostalon.

Připomněla si také, že může odpočívat, a ne pořád něco dělat. Navíc ji zaujaly jiné aktivity než samotné plavání. „Naučila jsem se, jak se udržet ve formě jiným způsobem. Běhala jsem, dělala jógu. Hýbu se zkrátka jinak.“

Do bazénu se plavci nakonec mohli vrátit

Apostalon ale musela začít jezdit do jiného bazénu, protože Rose Bowl byl zavřený a univerzita nepustila do bazénu nikoho, kdo tam nechodil do školy. Jezdila tak hodinu na jih do Irvine, kam se přesunula i s trenérem Davem Salem.

Apostalon ještě dodala: „Je to těžší, nevím, jestli budu mít do dubna nějaké závody. Okolo teď nic není a nechtěla bych cestovat, ale pokud to bude nutné, samozřejmě to udělám.“

Musí se přizpůsobit také tomu, že nemůže trénovat v dlouhém bazénu, v bazénu v Irvine může plavat pouze jeden člověk v dráze, přičemž každá stojí čtyři dolary na hodinu. Aby jich bazén prodal více, plave se na šířku.

Do olympijského závodu, který je pro Aniku Apostalon vysněný, zbývá několik měsíců. Olympijský limit ještě nemá, ale do Tokia se podívá minimálně jako členka štafety na 4×100 metrů, která si účast již vybojovala.

Autor: Raina Tomanová



Související články