Sportovní střelec David Kostelecký se na olympiádu připravuje v mrazu. V konání her věří

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
david kostelecky
Zdroj: Barbora Reichová / CNC / Profimedia

Na svou šestou olympiádu se tak musí připravovat za podmínek, které nejsou úplně typické. V mrazech se na ni totiž ještě nepřipravoval. Místo teplých krajů trénuje doma v Holasicích u Brna a přípravu musel přizpůsobit aktuálnímu dění. Do posilovny byl přitom zvyklý chodit i několikrát týdně, jak řekl pro iRozhlas.cz

Malé fitness centrum nedaleko brněnského centra, kam chodil, je stejně jako ostatní sportoviště a posilovna zavřené. Kostelecký řekl, že ať to tak nevypadá, při střelbě musí člověk zapojit celé tělo, od kotníků až nahoru.

Člověk musí být podle jeho slov kompaktní, funkční a zpevněný, protože to má vliv na přesnost pohybu a výstřelu.

Není možné se nevěnovat kondici několik měsíců, člověk musí improvizovat

„Dvakrát týdně cvičím přes Zoom se svým kamarádem, se kterým normálně chodíme do posilovny. Doma mám běhací pás a veslovací trenažér, takže po této stránce rozhodně nestrádám,“ vysvětlil Kostelecký v rozhovoru. Díky internetové aplikaci ušetří čas a v kontaktu je i se svým trenérem.

Výhodou je, že nemusí cestovat do fitness centra, doma si vše odcvičí za kratší čas a může hned do sprchy. Sám se snaží vidět výhody, i když by raději cvičil s někým dalším, protože mu chybí kontakt. Věnovat se totiž musí i samotné střelbě.

Záleží především na počasí. Jednou nebo dvakrát za týden si Kostelecký zastřílí, ale tréninky probíhají v minusových teplotách, takže to nejsou velké dávky. Jeho dny jsou jinak stejné, střelba je pro něj zpestřením. Na duševní zdraví je to podle něj skvělé.

Nebýt koronaviru, trávil by čas hlavně na soustředěních

David Kostelecký by zimu z velké části trávil v teple na soustředěních a závodech. Mohlo by to být na Blízkém východě nebo v severní Africe. Jeho program by byl přesně naplánovaný po dnech až do začátku olympijských her.

V dnešní době je spousta jeho položek v kalendáři sice označená, ale stále se neví, jaká bude situace. Je potřeba zachovat si chladnou hlavu, protože nikdo se aktuálně nepřipravuje podle svých plánů.

Kostelecký ale věří, že v létě se dočká svého šestého startu na olympijských hrách. Do té doby musí pilně trénovat, aby nevypadl z kondice, i když s jistotou neví, jak bude pandemie koronaviru postupovat a jak moc ovlivní letošní hry.

Autor: Raina Tomanová



Související články