Za loňský rok nejvíce vydělal šachový mistr Carlsen. Vyčnívá tak mezi ostatními z oblasti e-sportu

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
magnus carlsen
Zdroj: Bart Lenoir / Shutterstock.com

Nejvýdělečnějším hráčem ve světě e-sportu se stal muž, který běžně počítač nebo herní konzoli k výkonu povolání vůbec nepotřebuje. Stal se jím šachový mistr světa Magnus Carlsen. Zprávu o tom přinesl iRozhlas.cz.

Na vrcholu žebříčku se Carlsen ocitl nejen díky svému umění, ale také z důvodu koronavirové krize, která právě e-sport zasáhla. Na rozdíl od šachu, který naopak zažil nebývalý rozkvět. Třicetiletý Nor vydělal na prémiích z online šachových turnajů přes půl milionu dolarů.

Založil sérii Magnus Carlsen, kterou sám vyhrál

V rámci e-sportu nebyl nikdo úspěšnější. Do špičky se dostali také další šachisté. Na sedmém místě skončil Američan Hikaru Nakamura a dvanáctou příčku obsadil jeho krajan Wesley So.

Kromě těchto třech hráčů už první dvanáctce dominovali jen hráči střílečky Call od Duty. Je tu ale jedna výjimka – na osmé místo proklouzl Vitor Damo da Rosa, který je mistr světa v karetní hře Magic.

Koronavirová krize pomohlo na vzestup právě šachu, e-sport jako takový trpěl nedostatkem peněz. Proto Carlsenovi na první příčku stačilo poměrně málo, v porovnání s minulými roky. V roce 2019 zvítězil Fin Jesse Vainikka, který na svém kontě ve hře Dota 2 měl přes tři miliony dolarů.

Pro Carlsena jsou prémie za vítězství jen přivýdělek

Carlsen je to velmi úspěšný šachista, na letošní rok má připravenou sérii online turnajů Champions Chess Tour s dotací 1,5 milionu dolarů. Podporuje také své aktivity zaměřené na širokou šachovou veřejnost.

Díky jeho vítězství se šachy dostanou do většího povědomí veřejnosti. Carlsen věří, že je to hra, která prospívá dětem a záleží mu na její popularizaci. Je to pro něj samozřejmě i byznys.

Boom zasáhly také šachové servery a aplikace – během karantény vzrostl zájem o online šachové herny, některé aplikace se pod náporem uživatelů dokonce hroutily.

Celá společnost Play Magnus zaznamenala víc než dvojnásobný nárůst příjmů a má hodnotu kolem 100 milionu dolarů.

Autor: Raina Tomanová



Související články