Obří slalom v Kranjské Goře vyhrála Italka Bassinová. Stříbro brala Švýcarka Gisinová

od Šárka Cvrkalová
1 minuta čtení
marta bassinova
Zdroj: LiveMedia / Shutterstock.com

Italská lyžařka Marta Bassinová vyhrála také druhý obří slalom ve Světovém poháru na Slovinsku. V Kranjské Goře si připsala čtvrté vítězství v sezoně. Olympijská vítězka Mikaela Shiffrinová nevyužila vedení po prvním kole a klesla na šestou pozici.

Bassinová útočila z druhého místa a na trati, která byla velmi zledovatělá, zajela ve druhém kole nejrychlejší čas. Zvítězila s náskokem 66 setin vteřiny před Michelle Gisinovou ze Švýcarska. Třetí skončila domácí Meta Hrovatová.

Bassinová díky výhrám v Söldenu, Courchevelu a slovinské dvojvýhře míří za malým glóbem.

Vlhové trať nesedla

Trať nesedla mistryni světa Petře Vlhové. Po sobotním závodě byla na trati v Kranjské Goře až desátá. Její náskok před druhou Gisinovou se tak ztenčil na 60 bodů.

České reprezentantky v tomto závodě na Slovinsku nestartovaly. Martina Dubrovská jezdí pouze slalomy a Ester Ledecká přišla o možnost startovat kvůli zrušení sjezdu a super-G. V celkovém hodnocení světového poháru skončila Ledecká třináctá, oproti loňsku si pohoršila o tři místa.

Kranjská Gora převzala pořadatelství víkendových závodů od níže položeného Mariboru, který potrápil nedostatek sněhu. Stejný případ se stal také loni.

V předchozím závodě, který se jel ve Švýcarku, se přitom Bassinové nedařilo a skončila až na sedmém místě. Na první Robinsovou z Nového Zélandu ztratila vteřinu a 45 setin. Druhá skončila Shiffrinová se ztrátou 28 setin vteřiny.

Konečné pořadí obřího slalomu ovládla Bassinová

Po osmi závodech je na prvním místě Bassinová s 546 body, následovala Shiffrinovou, která má bodů 420. Ledecká se umístila na 47. místě a v konečném pořadí světového poháru skončila se 453 body.

Světovým pohárům na sněhu kralují také finanční odměny. Mezi největší patří odměna pro švýcarskou lyžařku Gutovou-Behramiovou, jež si přilepšila o 11,5 milionu korunu.

Mezi českými závodníky kraluje Ledecká, která získala v přepočtu téměř 3 miliony korun. Nejvíce si vyjezdila právě na lyžích.

Informace přinesla ČTK.

Autor: Raina Tomanová



Související články