Kdo více proslaví české MMA? Muradov rozjel nevídaný závod

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
mukhmad muradov
Zdroj: Profimedia

Když pominete skutečnost, že se narodil v Tádžikistánu, vyrůstal v Uzbekistánu a do Česka se dostal přes ruskou Sibiř, bojovník Machmud Muradov dokázal něco, co se nepovedlo žádnému zástupci české trenérské školy MMA.

Tři zápasy v prestižní organizaci v UFC a tři výhry. Záleží podle vás potom na tom, jestli je Čech, nebo Uzbek? Muradov se pustil do nevídaných závodů společně s dalšími českými kolegy Davidem Dvořákem a Jiřím Procházkou. Dvořák uspěl dvakrát, Procházka slavil loni při premiéře. Takovou bilanci nikdy české MMA v UFC nemělo.

V minulosti vítězil Vémola, Pešta nebo Pudilová

Karlov Vémola zvítězil dvakrát ze šesti pokusů, Viktor Pešta jednou z pěti a Lucie Pudilová si připsala dvě výhry ze sedmi klání. Právě třetí výhra odděluje Muradova od všech ostatních bojovníků. Žádný jiný zástupce v UFC nevyhrál tolikrát jako on.

Když UFC přišla s novým pravidlem, že zápasníci smí nést pouze jednu vlaku, rozhodl se zcela logicky, že bude nést uzbeckou, protože tam žije celá jeho rodina. Pro fanoušky je téma, kde se Muradov cítí víc doma.

On sám svou náklonnost k České republice hlasitě vyjadřuje, dobrovolně a rád zastupuje tuzemské MMA. Z klece vzkázal: „Děkuju moc všem z Česka, kdo mi fandíte.“ Bylo to po výhře nad Andrewen Sanchezem a výhru věnoval své dceři Rumii, kterou mu porodila přítelkyně, zpěvačka Monika Bagárová.

Český fanoušek by toto gesto měl ocenit a bedlivě dál sledovat, kdy se Muradov v kleci znovu ukáže. Dosud předvedl parádní výsledky, které vyniknou v celkovém kontextu.

Za tři výhry a dva bonusy dostal 100 tisíc dolarů

Vedení UFC ale Muradovovi působení mezi elitou neulehčuje. Souhlas s premiérovým duelem totiž podepsal v září 2019 jen dva týdny před konáním. Itala Aleesia Di Chirica udolal nakonec na body.

Na vystoupení v prosinci 2019 i na ten letošní dostal pouze měsíc, za takovou dobu se nestíhá důkladná příprava. I tehdy ale Američana Trevora Smithe knoknautoval, Sancheze porazil na technické KO i se zraněním nohy.

Trenér Petr Kníže o něm řekl: „Je to profesionální sportovec, neustále se připravuje, takže není důvod zápasy nebrat. Nevybírá si, snaží se brát, co je, aby neměl dlouhé pauzy. Jeho tajemství je jednoduché, pravidelně a poctivě trénuje, má chuť a za sebou také kvalitní tým.“

Autor: Raina Tomanová



Související články