Krpálek na mistrovství Evropy získal bronz. Zvítězil až v prodloužení

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
Krpalek ME
Zdroj: Profimedia

U judisty Lukáše Krpálka se střídaly negativní emoce s pozitivními. Vypjatý konec zápasu o bronz pro něj naštěstí skončil vítězstvím, a to pro něj znamenalo první evropskou medaili po třech letech.

Jeho soupeř Or Sasson vyrovnal jen pár vteřin před koncem, ale Krpálek v prodloužení zabral a sám sebe vyhecoval tak, že se mohl radovat z bronzu. Mistrovství Evropy se konalo v Lisabonu a pro Krpálka to byla olympijská generálka. Nechystá se totiž na mistrovství světa, které bude v květnu, a neplánuje se zúčastnit ani jiných soutěží.

Zápas jsem měl pod kontrolou, pak jsem byl naštvaný, popsal Krpálek

V roce 2018 se stal mistrem Evropy a na evropských šampionátech získal dvě pátá místa. Po medaili tak hodně toužil. Byl velmi blízko bronzové placce, kterou mohl mít už v základní době.

„Zápas jsem měl pod kontrolou. Podařilo se mi hodit na wazari, krásné sode. Následně si myslím, že jsem docela hezky držel ten zápas, ale bohužel sedm vteřin do konce Izraelec vyrovnal kvůli mé chybě. Možná jsem zbytečně až moc plašil, zbytečně jsem tam poskakoval a Izraelec toho využil a hezky mě hodil na wazari. V tu chvíli jsem byl hodně naštvaný, že jsem vůbec tohle dopustil“

Olympijský vítěz z Ria takto popsal kritický okamžik, kvůli kterému zápas došel do prodloužení. To trvalo jen 22 vteřin a zvítězil v něm právě Krpálek.

„Jak jsem to v prodloužení rozjel, měl jsem zase dobrý pocit. Podařilo se mi hodit krásné osoto a tím jsem vyhrál. Byl jsem velmi spokojený,“ řekl po zápase Krpálek pro České noviny.

Přiznal, že se v této sezoně cítí rozhodně lépe než loni na ME v Praze

Navzdory koronavirové situaci se mohl zúčastnit několika zahraničních kempů a podle svých slov dělá velké pokroky nejen v přípravě na soustředění, ale také v přípravě na závodech.

„Jsem rád, že se mi konečně po třech letech povedlo získat medaili. Budu doufat, že to vyjde i na olympijských hrách.“

Na cestě za bronzem z ME porazil kromě Izraelce Sassona další dva soupeře. Prvním z nich byl Alexander Vachovjak, který pro něj byl těžkým soupeřem. S ním už Krpálek prohrál na Grand Slamu v Tel Avivu.

„Měl jsem dobrý pocit z toho, že jsem mu to vrátil.“ Ve čtvrtfinále se potkal s gruzínským Levanimem Matiašvilimem, který zápas nakonec vzdal.

V semifinále prohrál s Nizozemcem Henkem Grolem. „Tam jsem udělal jednu chybu. Soupeř mě po chvatu otočil a kontroloval. Sice jsem prohrál, ale nemyslím si, že to byl špatný zápas. Každá zkušenost je pro mě dobrá,“ dodal třicetiletý Krpálek.

Autor: Raina Tomanová



Související články