Slavné kluby se rozhodly založit superligu. Proti je UEFA i světová FIFA

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
Florentino Perez
Zdroj: Profimedia

Kluby z Anglie, Itálie a Španělska se rozhodly založit nezávislou superligu. Její členové by měli mít k dispozici téměř 91 miliard korun. Světová federace FIFA i evropská unie UEFA, které patří Liga mistrů, s takovým krokem nesouhlasí. 

Na stranu UEFA se postavil francouzský prezident Emmanuel Macron i britský premiér Boris Johnson.

Zakladateli nového projektu superligy jsou Manchester United, Juventus Turín a Real Madrid

Prezident Realu Florentino Pérez se podle agentury Reuters stal prvním předsedou této ligy. Dalšími členy nově založené soutěže by měl být Liverpool, Manchester City, Chelsea, Arsenal, Tottenham, Barcelona, Atlético Madrid, AC Milán a Inter Milán.

Financování projektu se ujala banka JPMorgan, která to také oficiálně potvrdila. Představitelé superligy uvedli, že chtějí mít 15 zakládajících členů. Každou sezonu by se mělo přidat pět klubů, které by se kvalifikovaly.

Celkově by tak superliga byla o dvaceti účastnících. Zástupci projektu zatím neoznámili, kdy by soutěž měla začít. V původních plánech byl první ročník stanoven na sezonu 2022/2023.

UEFA představila novou, upravenou Ligu mistrů

Liga mistrů by nově měla mít 36 účastníků. Informace o nové superlize přišla jen těsně předtím, než se UEFA k novému systému Ligy mistrů vyjádřila.

UEFA poděkovala fotbalovým klubům z Francie a Německa, protože se k danému projektu nepřipojily. „Pokud se některý zainteresovaný tým zapojí, bude mít zakázáno hrát v jakékoliv soutěži nejen na domácí scéně, ale také na evropské a světové úrovni,“ vyjádřila se UEFA k problému.

Její prohlášení převzala ČTK, k němu ještě doplnila: „Všechny milovníky fotbalu, fanoušky ale i politiky vyzýváme k tomu, aby se připojili do boje proti projektu. Už dlouho je tu na prvním místě sobeckost menšiny.“

Kromě UEFA se tento projekt nelíbí také FIFA, která vyjádřila nesouhlas s uzavřenou evropskou ligou, která se odtrhne od mezinárodní fotbalové struktury.

Proti superlize se ohradili i vysoce postavení politici

Předseda nově založené superligy Pérez uvedl, že tím pomohou fotbalu na všech úrovních a dostanou ho na oprávněné místo na světě. Musí reagovat na touhy velkých klubů.

Týmy budou operovat s fondem 3,5 miliardy eur. Za tyto peníze se ale nebudou kupovat žádní hráči. S novou ligou nesouhlasí prezident Francie Marcon, který řekl, že „ohrožuje princip solidarity a podstaty sportu“.

S jeho slovy víceméně souhlasí také premiér Johnson z Velké Británie. „Takové rozhodnutí může mít na fotbal ničivý vliv. Zapojené kluby se budou zpovídat fanouškům i fotbalové komunitě, než přijdou jejich další kroky,“ uvedl na svém twitteru.

Autor: Raina Tomanová



Související články